VALLON VXI vasdetektor

VALLON VXI vasdetektor

A VALLON VXI vasdetektor műszaki leírása:
A VALLON VX1 egy kompakt, rendkívül robusztus differenciál magnetométer, mely rendkívüli érzékenységének köszönhetően a talajban található betemetett bombákat, gránátokat és egyéb acéltárgyakat képes lokalizálni.

A mérési eredményt a polaritás és jelerősség tekintetében egy kijelzőn szemléltetve jelzi ki.
Ezen kívül a vasdetektor rendelkezik adatrögzítő csatlakozókkal, így számítógéppel támogatott lokalizálásra is használható (RS232, USB és Bluetooth® -technológia).

A mérések elve
Földünk mágneses mezője a térerőt és a térerő irányát tekintve rendszerint homogén. Amennyiben egy mágnesezhető, azaz vastartalmú fémtárgy található a földben, úgy az a Föld homogén mágneses mezőjét az adott ponton minimálisan megváltoztatja. Távolodva ezen mágnesezhető fémtárgytól a megváltozott mágneses mező eltérése csökken. Így kijelenthető, hogy a néhány méterre behatárolva, az adott helyen, az említett fémtárgy a Föld természetes mágneses mezőjének minimális inhomogenitását eredményezi.
Ezen detektor segítségével a Föld természetes, homogén mágneses mezőjében bekövetkező eltérések mérésével képesek vagyunk a földben fekvő mágnesezhető rejtett fémtárgyak lokalizálására.
Egy mágneses térerő-differenciál mérőben két mágneses mezőt érzékelő szenzor található. A mért mágneses térerő akkor “nulla”, ha a két szenzorra ható mágneses térerő megegyező mértékben hat. Ez jelen esetben a Földünk homogén mágneses mezője.

Ezen homogén mágneses mezőt, egy a talajban lokalizált mágnesezhető fémtárgy eltéríti, azaz a szenzorok mind a mágneses mező térerejét, mind pedig a mágneses mező megváltozott irányát érzékelik. A műszer erre hangjelzéssel figyelmeztet, valamint a kijelzőn is megjeleníti az eltérést. A mágnes mező eltérésének jelzése, azaz annak megváltozása proporcionálisan történik. A mágneses mező eltérésének mértéke, a lokalizált vastartalmú fémtárgy természeténél fogva, több tényezőnek megfelelően változhat. A legmérvadóbb tényező a tárgy mérete és annak mágnesezhetősége, azaz vastartalma. Ezen legfontosabb tényezők határozzák meg a készülék mérési határértékeit és az adott tárgy függvényében az érzékenységét is: minél nagyobb a lokalizált fémtárgy és minél magasabb annak vastartalma, annál mélyebbről képes azt a detektor érzékelni.
Ezen vasdetektor egy nagyon érzékeny műszer, mellyel a mágneses térerő eltéréseit 0,2 nT (nanoTesla) – tól 20.000 nT – ig mérhetjük meg.

Forrás: VX1 vasdetektor. Kezelési útmutató, Vallon GmbH, Arbachtalstr. 10. D-72800 Eningen. (1.1-es verzió- 2014-07 (1.2-es Firmware)) ©2014.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.