Tudástár

A Tűzszerész Tudástár az alábbi tűzszerészettel kapcsolatos fogalmakról, eszközökről ad kimerítő tájékoztatást. Kérjük kattintson a linkekre!

  1. Tűzszerész – mit jelent az hogy tűzszerész, mi a tűzszerész feladata, rövid ismertető a tűzszerész történelemről, néhány híres tűzszerész, tűzszerész tízparancsolat.
  2. EOD, IED, UXO – Explosive Ordnance Disposal – robbanószer hatástalanítás, Improvised Explosive Device – rögtönzött (házilag készített) robbanóeszköz, Unexploded Ordnance – fel nem robbant hadianyag anyagok
  3. Bombariadó – Ezen az oldalon a bombariadó definícióját olvashatja, a bombariadóval kapcsolatos jogállást böngészheti, híres eseteket talál.
  4. Technikai eszközök – bombaruha, bombatakaró, robbanóanyag kereső kutya, Exfinder, Garrett, Vallon, UPEX, ORION, stb…
  5. Robbanóanyag – Ezen az oldalon a robbanóanyagokról (pl Semtex, plasztikbomba, TNT), fajtáiról, összetételükről és hatásukról olvashat.
  6. Tüzérségi lőszerek – Az oldalon a tüzérségi lőszerek történetével, fajáival, hatástalanításával ismerkedhetnek az olvasók.

Tűzszerészeti fogalmak definíciói

A legfontosabb néhány tűzszerészeti fogalom definíciója:

Hatástalanítás: a robbanószerkezet célfeladatra való alkalmatlanná tétele, időlegesen vagy véglegesen.

Megsemmisítés: a robbanószerkezet robbantással, égetéssel vagy más (fizikai vagy kémiai) módszerekkel történő átalakítása robbanásveszélyt nem hordozó anyaggá.

Azonosítás: a robbanószerkezet típusának minden kétséget kizáró megállapítása és besorolása a veszélyességet jellemző fokozatba.

Mentesítés: a robbanószer felkutatása a bejelentett területen, illetve az előtalált robbanószerek és a veszélyeztetett környezet elkülönítése alapvetően a robbanószerkezet elszállításával.

Definíciók

Definíciók