Aknakutatás, aknamentesítés

Az aknamentesítés és aknakutatás Magyarországon ma már nem jellemző tevékenység, ám cégünk kap megrendeléseket e tárgykörben, elsősorban külföldről. Ezt az oldalt az aknakutatás módszereinek, az aknák jobb megismerésének érdekében készítettük.

Aknamentesítés kézi módszerrel

A kézi módszerrel történő aknamentesítés során a mentesítendő terület szélén vonalban sorakozik fel a mentesítő állomány, párokat alkotva.

Aknakereső

Aknakereső

A terület mentesítése a mentesítést végrehajtó személy előtti 1-2 m2-es sáv gondos szemrevételezésével kezdődik, majd a szúróbotozással folytatódik. A vizuális átvizsgálással felderíthetőek a botló-drótok, a taposó és egyéb akna szerkezetek, tehát a robbanó szerkezetek föld felett elhelyezkedő alkatrészei.

Amikor a földbe óvatosan beledöfött hegyes kialakítású szúróbot megakad valamilyen fölben lévő tárgyban, a pár másik tagja fémkereső műszerrel vizsgálja át a kérdéses területet és annak környezetét. Ha az előttük lévő terület aknát rejt, megkezdik annak feltárását, típusának megállapítását és az akna eltávolítását. Abban az esetben, ha az akna típusa az eltávolítást lehetetlenné teszi, melléhelyezett töltet robbantásával semmisítjük meg az elrejtett szerkezetet.

Aknamentesítés gépi módszerrel

A feladathoz a tűzszerészek előszeretettel használják a Kelet-európában kiváló referenciákkal rendelkező BOZENA típusú eszközt.

Aknakutatás

Aknakutatás

A távirányítással működő gép mentesítő egységére 36 db lánc van felerősítve, a láncok végén pedig acél kalapács van. A mentesítő gép a rászerelt „kalapácsokat” akkora sebességgel forgatja, hogy a kalapácsok 15 cm mélységig behatolnak a talajba. A talajba hatoló kalapácsok egyszerűen szétzúzzák, felrobbantják az aknákat. Az aknakalapácsos módszer során a mentesítő gép 1-2 m széles sávokban haladva dolgozik. Az eszköz alkalmas gyalogság-, gépjárművek, illetve harckocsik elleni aknákkal telepített aknamezők mentesítésére.

Aknák, aknafajták

A hadviselésben gyakran szükséges az ellenség mozgásának korlátozása, amire különböző akadályrendszerek szolgálnak, többek között az úgynevezett robbanó műszaki zárak. A robbanó műszaki zárakban alkalmazott robbanótesteket nevezzük általában aknának. Osztályozásuk sokféle lehet, a különböző harctéri igények miatt rengeteg változatuk létezik. Használatuk rendje is változó: alkalmazhatók egyenként, de általános az úgynevezett aknamező is, amely több, nagy területen valamilyen rendszer szerint telepített, akár különböző típusú aknából áll össze.

Német aknafajták

Német aknák

Horvát aknák

Aknák (gyalogság elleni)

  • PMA-1, PMA-2, PMA-3, PMR-2, PMR-3, POMZ-2, PROM, MRUD

Aknák (járművek elleni)

  • TMA-1, TMA-2, TMA-3, TMA-4, TMA-5, TMRP-6, TMM-1