Területmentesítés

Június 25-én Tomajmonostorról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint egy Kossuth Lajos utcában épülő ház nyitott udvarán négy darab, feltehetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A  tűzszerészjárőr a helyszínen megállapította, hogy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-romboló gránátok kerültek elő a földből, amelyek annyira rossz állapotban voltak, hogy a helyszínen meg kellett mindegyiket semmisíteni.

Június 26-án Fertődön akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az Esterházy-kastélynál régészeti táboron részt vevő gyerekek több, robbanószerkezetre hasonlító tárgyat találtak. Kiderült, hogy a földből három darab, a második világháborúban használt 12,7 milliméteres lőszer került elő.
Június 28-án a pilisvörösvári rendőrök értesítették a tűzszerészeket, hogy egy idős helyi lakos egy robbanószerkezetnek látszó tárgyat vitt be a kapitányság épületébe, amelyről azt állította, hogy néhány hónappal ezelőtt találta. Az azonnal a helyszínre siető,  járőr megállapította, hogy a nejlonzacskóban lapuló szerkezet egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát, amely azonban nem tartalmaz robbanóanyagot, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Az elmúlt héten háromszor is „vendégeskedtek” a tűzszerészek Simontornya és Pálfa között, ahol egy földút aszfaltozása közben szép számmal kerültek elő második világháborús robbanószerkezetek. A tűzszerészek összesen két darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránátot, két darab 45 milliméteres repeszlőszert, valamint egy 20 milliméteres repeszgránátot szállítottak el a helyszínről és semmisítettek meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.