Robbanóanyagmentesítés

Horváth László kezdeményezését a volt bánya területén tartott szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, bemutatva azokat a tartályokat, amelyekben az ANDO (Hanal 1) elnevezésű robbantószert megtalálták; azt mondta, hogy ez a terroristák által manapság használt robbanószer ipari változata.

Utalt arra, hogy a bányászat 2003-as befejezésekor az egykori tulajdonosok, a svájci Holcim és a német Hedelberger-Schwenk cég vállalta, hogy rekultiválva adja át a bányát. A kormánymegbízott feltette a kérdést: ki a felelős azért, hogy a terület átadás-átvétele ilyen hanyag módon történt meg?

Egy természetjáró jelentette be a helyi tűzoltóságon, hogy robbanóanyag van a területen. A tűzoltóság haladéktalanul értesítette a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amelynek szakemberei kivonultak a helyszínre. A bejelentő által megjelölt területen kedd este műanyag hordókban 25 kilogramm ANDO (Hanal 1) típusú robbanóanyagot találtak – ismertette.

A kormánymegbízott azt mondta: ez az anyag a terroristák által manapság használt robbanószer ipari változata, amelyet a bányászok alkalmaztak. A rendkívül veszélyes és környezetszennyező anyagot a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Horváth László hozzátette: arra keresi a választ, miként történhetett, hogy ilyen anyagok maradtak a Bükki Nemzeti Park vagyonkezelésében álló területen, hogy lehet az, hogy robbanószer veszélyezteti a környezetet, a bélapátfalvai embereket és az arra járó turistákat? Úgy fogalmazott: belegondolni is szörnyű, hogy mi történhetett volna, ha avatatlan kezekbe kerül a most talált anyag.

Felidézte, hogy a Bélkő-hegynek korábban a mészkőbányászathoz kapcsolódó területeit 2006-ban bevonták a Natura 2000 programba, ezen keresztül pedig a Bélkő bekerült az EU ökológiai hálózatába, és Fodor Gábor akkori környezetvédelmi miniszter 2008 februárjában természetvédelmi területté nyilvánította.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy nem először bukkannak veszélyes anyagra a területen: 2008-ban a vastag betonfallal lezárt bányaüregekben több száz liter, a térség ivóvízbázisát veszélyeztető hidraulikaolajat és sérült, rossz állapotban lévő vasszerkezeteket találtak, az alsó bányaszinten pedig veszélyes hulladékok, olajszűrők, gumihulladék és bányagépalkatrészek kerültek elő.

Horváth László azt mondta: kormánymegbízottként és a térség országgyűlési képviselőjeként kötelességének érzi, hogy kezdeményezze a hegy feltárását a szennyeződések és a veszélyes anyagok eltávolítása érdekében.

– MTI –

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.