Lővészárok – lőszerkutatás – lőszermentesítés

Lővészárok – lőszerkutatás – lőszermentesítés

2018. szeptember 26-án 10 óra 32 perckor a műszeres talajvizsgálat során a beruházás egy helyszínén feltételezett robbanótestek, robbanótest-maradványok kerültek felkutatásra. A műszeres talajkutatást végzők vezetője a fémtárgyakkal kapcsolatban megállapította, hogy feltételezhetően a II. világháborús harcokból visszamaradt robbanótestek, robbanótest-maradványok kerültek felkutatásra.
2018. szeptember 26-án 10 óra 37 perckor történt meg a területileg illetékes rendőri szerv felé a bejelentés a felkutatott feltételezett robbanótestekkel, robbanótest-maradványokkal kapcsolatban.

Helyszín:
• A felkutatási helyszínen (………, ……. út – …….. útkereszteződés, kb. 400 méterre a …… régi vasúti szelvénytől; vélhetően az egykori lövészárkok területén) több darab feltételezett robbanótest, robbanótest-maradvány került felkutatásra a jelenlegi talajfelszíntől számított -1,20 méter kutatási mélységben.

A műszeres talajkutatók az elsődleges biztonsági intézkedéseket megtették, a feltételezett robbanótesteket, robbanótest-maradványokat körülkerítették és „Vigyázz! Robbanásveszély!” táblával ellátták. Ezt követően – „A talált robbanótestekkel a robbanóanyagok kezelésére, elszállítására, hatástalanítására vonatkozó 142/1999. (IX.8.) Kormányrendelet” szerint – a területileg illetékes rendőrhatóság ügyeletén keresztül értesítették az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletét.
A bejelentést a tűzszerész ügyelet „B” kategóriába sorolva, —– naplószámon rögzítette.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.