Lőszermentesítés Hajdú-Bihar megyében

A negyedik héten, azaz január 21–27. között tizenhat bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül egy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.
 A tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 44 bejelentést kaptak.

Január 24-én a főváros második kerületében, a Völgy utcában akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az utca végén található erdős területen, egy patak medrében a túrázók lettek figyelmesek egy világháborús robbanószerkezetre. Természetesen azonnal értesítették a rendőrséget, akik viszont a tűzszerészeknek szóltak. A  helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, F1-es típusú kézigránátra bukkantak. A gránát azonban szerencsére szállítható állapotban volt, így azt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Ugyanezen a napon Hajdúhadházról is kaptak egy bejelentést a tűzszerészek, amely szerint az egyik helyi cég telephelyén feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt lőszereket találtak. A tűzszerész  járőr a megjelölt területen összesen harminc kilogramm vegyes gyalogsági lőszert gyűjtött össze, amit aztán a közelben kijelölt robbantási területen meg is semmisítettek.

     

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.