Lőszermentesítés a 18. héten, azaz április 29. és május 6. között 66 bejelentés

A négynapos hétvégén kigyulladt bugaci erdő oltása közben több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet is előkerült, amelyekről a tűzoltók azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A járőrök április 30-án, május 1-jén, valamint május 2-án is a helyszínre vonultak; e három nap során összesen két darab kézi páncélelhárító eszköz harci részét, három darab 45 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint két darab 37 milliméteres páncéltörő gránátot szállítottak el a helyszínről. A robbanószerkezeteket a közelben kijelölt területen meg is semmisítették.

Május 2-án a főváros X. kerületéből, a Horog utcából érkezett a bejelentés , amely szerint az egyik ház udvarán, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A járőr a megjelölt helyen egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált. A kilőtt állapotú gránát gyújtószerkezete sérült volt, így azt a tűzszerészek a helyszínen robbantották fel.

Május 3-án Bicskére riasztották a tűzszerészeket, mivel az egyik élelmiszeráruház-lánc logisztikai központjának közelében világháborús robbanószerkezeteket találtak. A megjelölt helyen összesen négy darab, különböző típusú 80 milliméteres gránátra bukkant a  tűzszerészjárőr. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a helyszínen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon Pilisborosjenőn is akadt dolguk a  tűzszerészeknek, mivel a József Attila utcában, egy építkezésen egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő a földből.

Forrás:www.honvedelem.hu

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.