Lőszergyűjtés

Azonban nem egyedi esetről van szó, ősszel például egy zempléni férfit kapcsoltak le a természetvédelmi őrök bejelentése alapján, mivel fémkeresővel lőszert keresett az erdőben. A rendőrségi házkutatás során pedig egész gyűjteményre valót foglaltak le tőle. Lőszerrel való visszaélés miatt indítottak ellene eljárást. Mivel terjedőben van a fémkeresős „kincskeresés” ezért tájékoztatást kértünk a rendőrségtől, mire számíthat aki lőszerelemet (például kilőtt hüvelyt), éles lőszert, fegyvert visz haza?

loszer_ujhely_bazmrfk.jpg

– Amennyiben valaki lőelemet (amiben nincs lőpor, robbanóanyag), például üres töltényhüvelyt talál, akkor azt köteles beszolgáltatni. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor szabálysértést követ el és eljárás indítható ellene – fogott a téma ismertetésébe tájékozódás után Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa. – Amennyiben egyben lévő lőszert, lőfegyvert, vagy lőfegyvert elemet (például forgótáras pisztolyt tár nélkül, vagy a fegyver többi része nélkül a forgótárat) talál akkor azt be kell jelenteni a területileg illetékes önkormányzatnál, vagy a rendőrségen és természetesen leadni a talált tárgyakat. Ha nem tesz eleget ennek az előírásnak akkor ebben az esetben már bűncselekményt követ el a megtaláló.

– Természetesen vannak dolgok, amikor az élet felülírja a szabályokat. Fegyverhez, robbanóanyaghoz nem érdemes hozzányúlni, mert kiszámíthatatlan és akár balesetet is okozhat. Ilyenkor elég a bejelentés megtétele. Mobil telefon már szinte mindenkinél van és a legtöbb helyen használható is. Ezért azt javasoljuk, hogy ilyen esetben hívják a rendőrséget és az állampolgártól elvárható pontossággal tegyenek bejelentést. Természetesen nem azt várjuk, hogy GPS pontossággal közölje az adatokat, bár manapság egyre több az ilyen berendezés. Amennyiben nem tud telefonálni, akkor haladéktalanul keresse fel a legközelebbi rendőrséget, önkormányzatot.

Nem árt tudni, hogy a hatályos Büntető törvénykönyv alapján lőszerrel visszaélés alapesetében 2-8 év szabadságvesztést róhat ki a bíróság, minősített esetben ( például üzletszerűen árulja a lőszert) a büntetés felső határa 15 év. Nem árt komolyan venni a figyelmeztetést, még, ha az első bűnbe esett gyűjtőkkel szemben a bíróság is inkább pedagógiai célú büntetést szokott kiróni.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.