Lőszerek, bombák – más néven katonai rendeltetésű robbanószerkezetek – műszeres felkutatása és területek lőszermentesítése

Lőszerek, bombák – más néven katonai rendeltetésű robbanószerkezetek – műszeres felkutatása és területek lőszermentesítése

1. Lőszer-mentesítés hagyományos kutatási módszerrel:

A kutatósáv szélessége: 0,25 – 1,5 m.
(függ a kutatási mélységtől, valamint a keresendő tárgyak méretétől)
A kezelő folyamatosan megy előre, miközben forgó-lengőmozgásokat végez.
A mérést a műszerkezelő VALLON, OGFL, GARRETT, FEREX, LORENZ típusú műszerrel 70-90 cm-es, sávszélességben hajtja vége, általában 10-20 cm átfedéssel.
Mindegyik típusú műszer kezelője mellett, 1 fő feltáró dolgozik.
A sáv szélességét jelzőkarók jelölik. A műszerkezelő 3-5 km/h sebességgel a kitűzött sávban egyenes vonalú mozgással halad előre. A kijelölt területet a projektvezető által meghatározott hosszúságban, szélességben és mélységig kell átvizsgálni.
A műszer jelzésekor (hangjelzés és mutató kitérés) a műszerkezelő megáll és pontosan beazonosítja a földben lévő fémtárgy helyét és mélységét.
A műszerkezelő utasításainak megfelelően el kell távolítani a talajréteget mindaddig, míg a talajban lévő fémtárgy, feltételezett robbanótest felső része el nem lesz érhető. A talajban lévő fémtárgy, vagy feltételezett robbanótest felső részének elérésekor a kutatógödröt oldalirányba ki kell szélesíteni, majd körbe kell ásni a fémtárgyat, megállapítva annak horizontális és vertikális kiterjedését. Amennyiben a beazonosítás során kizárólagosan megállapítást nyer, hogy az előkerült fémtárgy nem robbanótest, akkor azt a földből ki kell szedni és a gyűjtő konténerhez kell vinni, majd a műszerrel újra meg kell mérni az előtalálás helyét. Ha a műszer még jelez, akkor folytatni kell a feltárási munkákat. Amennyiben a beazonosítás során kizárólagosan megállapítást nyer, hogy az előkerült fémtárgy robbanótest, akkor az előtalálás pontos helyét a terepen jól látható módon meg kell jelölni.
Katonai eredetű robbanótest feltárása esetén a 142/1999. (IX.8.) Kormányrendelet alapján kell eljárni.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.