Lőszer keresés

Lőszer keresés

A lőszer egy olyan speciális töltény, amely a lövedéket hajítótöltet révén juttatja a célba, a csöves tűzfegyverek pusztító,romboló hatást kifejtő alapeszköze. A lövés folyamatához szükséges eszköz- és anyagelemek egy egységének fogalmi gyűjtőneve.
Mai hatályos jogi definíciója a következő: “olyan egybeszerelt töltény, amely lövedéket, lőport, továbbá gyúelegyet tartalmaz”.

A fenti definíció szerint tehát a lőszer öt fő részből, elemből tevődik össze:

-Töltényhüvelyből, ami magába foglalja a többi lőszer-elemet. Anyaga lehet réz, valamint lakkozott, vagy tombak, plattírozott acél, valamint műanyag (sörétes lőszerpatronok esetében) és papír. Lőporgyújtás szempontjából megkülönböztetünk központi és peremgyújtású töltényhüvelyeket.
-Csappantyúból (tüzérségi lőszerben csappantyús csavarból), ami a lőpor begyújtásához szükséges gyúelegyet tartalmazza. A töltényhüvelybe általában rögzítőlakkal, vagy nagyobb például löveg-töltények esetében csavarmenettel rögzítik. Anyaga ált. réz. Felépítése a központi gyújtású hüvelyek esetében Boxer-, ill. Berdan-rendszerű, valamint sörétes (másik nevén 209-es) csappantyú, a peremgyújtású hüvelyek esetében peremgyújtású csappantyú.
-Lőporból, ami lehet füstös, ún. fekete lőpor, vagy gyérfüstű. Por alakban ritkán fordul elő, gyakorlatilag különböző geometriai formákra (négyzet-, ill. téglalap, henger, gömb stb.) préselt granulátum, ami sosem tölti ki a hüvelyben rendelkezésre álló térfogatot. Legfontosabb paraméterei: gyulladási hőmérséklet, égési hőmérséklet, égéshő, égési sebesség, a lőporszemcsék alakja és mérete (égési sebességet nagyban befolyásoló tényezők).
-Lövedékből, ami lehet nem romboló hatású is, mint például a préselt gyakorlólövedék (fém- és műanyagporból), gumilövedék, valamint fényjelző, illetve füstgerjesztő lövedék.
-Gyullasztóból, ami tüzérségi lőszer esetén a csappantyús csavarban található meg.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.