Az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon

Az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon

Nagy István agrárminiszter a helyszínen csütörtökön tartott projektzárón elmondta: a kormány európai uniós és hazai forrásból, mintegy három milliárd forintot biztosított arra, hogy a természetes környezetet helyreállítsák eredeti formájába. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a 4100 hektárnyi terület helyreállítása természetvédelmi területté három tárca – az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium – együttműködésével valósult meg. Nagy István úgy fogalmazott: eleink kizsákmányolták a természeti környezetet, ám mi már nem bújhatunk ki a felelősség alól.

A Hortobágy Nemzeti Park tájrehabilitációs tevékenységét méltatva a miniszter jelezte, hogy még 8 hasonló projekt vár megvalósításra hétmilliárd forint értékben. Hozzátette, országosan mintegy 38 milliárd forintból 100 ezer hektáron fog helyreállni a természetvédelmi terület. Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, az egykori bombázólőtér rehabilitációja 2010-ben indult, a program két szakaszban valósult meg Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag területén. Tájékoztatása szerint a több mint 4000 hektárnyi területet másfél méter mélységig kellett átvizsgálni tűzszerészeti szempontból, ennek során 40 720 darab robbanószerkezetet, illetve robbanótest-maradványt találtak, és 5000 bombatölcsért kellett betemetniük.

Forrás:http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/befejezodott-az-egykori-loter-rehabilitacioja-a-hortobagyon (MTI) Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Fotó: Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.