Új pirotechnikai kormányrendelet

Az áprilistól hatályos új szabálysértési értékhatárok alapján egyharmaddal magasabb összegű, 150 ezer forintos bírság is kiszabható arra, aki megszegi a pirotechnikai szabályokat – mondta Cserényi József, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa csütörtökön Budapesten.
Az alezredes a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a múlt év szeptembere óta hatályos új pirotechnikai kormányrendeletben európai uniós irányelvet ültettek át a hazai szabályozásba. Ez alapján négy osztályba sorolták a pirotechnikai termékeket, amelyekből az első három kategória kerülhet magánszemélyek birtokába. Az első és második osztályba tartozók kis hatóanyag-tartalmúak, és év közben is felhasználhatók. Az első csoportba tartoznak például a születésnapi gyertyák, a másodikba egy családi pikniken, szabad téren használható, kisebb hatóanyag tartalmú kis tűzijátékok, a negyedik csoportba pedig olyan termékek, amelyeket kizárólag szakképzett pirotechnikus használhat. A harmadik pirotechnikai osztályba a december 28-a és január 1-je között megvásárolható, december 31-én 18 órától január 1-je reggel 6 óráig, nagy nyílt területen felhasználható termékek tartoznak. Ezek közepes kockázatú, ártalmatlan zajszintű pirotechnikai eszközök.

Tájékozódjanak, mielőtt vásárolnak!

Az alezredes az ilyen termékek vásárlóinak figyelmét arra hívta fel, nézzék meg, hogy az árut ellátták-e címkével. A forgalmazónak ugyanis magyar nyelvű, jól olvasható címkével kell ellátnia a terméket, azon szerepelnie kell a gyártó, illetve az importőr adatainak, a termék nevének, típusának, pirotechnikai osztályának, és úgynevezett tanúsítási regisztrációs számának. Ez egy hosszú számsor, a végén évszámmal, amely a tanúsítás évét jelenti. A terméket a forgalmazónak úgynevezett CE-jelzéssel is el kell látnia, amely alatt négyjegyű számnak kell lennie.

Szintén szerepelnie kell a terméken a hatóanyag-tartalomnak, a gyártási vagy forgalmazási engedély számának, továbbá a felhasználhatóság idejének. A termékhez közérthető használati és kezelési útmutatót is mellékelni kell, továbbá baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is kell csatolni ahhoz.

Három kilogramm a megengedett mennyiség

Cserényi József kitért arra is, hogy az egész évben felhasználható I. és II. pirotechnikai osztályba sorolható termékekből 1-1 kilogramm hatóanyag-tartalmú eszközt tárolhat valaki lakóépületben, ehhez a mostani időszakban további 3 kilogramm, a III. osztályba sorolt termék adható. Tehát összességében 5 kilogramm hatóanyag tartalmú pirotechnikai eszköz használható legálisan.

„Ez egy veszélyes üzem”

A tárolással összefüggésben az alezredes arra figyelmeztetett, hogy bármilyen „barátságos” is ezeknek a termékeknek a csomagolása, „ez egy veszélyes üzem”. Hangsúlyozta: tűzveszélyes anyagokkal nem szabad együtt tárolni e termékeket, ez alól nem kivétel a használatban levő garázs sem. El nem zárt terméket felügyelet nélkül hagyni tilos, tetőtérben, alagsorban, pincében nem szabad ezeket tárolni. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve sérült terméket a többitől el kell különíteni, a hibás terméket felhasználni tilos, azt a vásárlás helyére vissza kell vinni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeket a termékeket nem szabad szétszerelni.

Tavaly 275 ember ellen tettek feljelentést pirotechnikai termékekkel való szabálytalanság miatt, közülük 216-ot marasztaltak el, tőlük mintegy 3 millió forint bírság folyt be az államkasszába. Idén áprilisig, a szabálysértési értékhatár változásáig 131 feljelentés történt, 112 embert marasztaltak el, az ő bírságuk összesen másfél millió forintot tett ki.

Petárdázni továbbra is tilos

Cserényi József hangsúlyozta: a jellemzően látványelem nélküli, elsődlegesen hanghatással járó petárdákat nem szabad használni, petárdázni 2005 óta tilos.

Az alezredes figyelmeztetett: csak működési engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljanak az emberek pirotechnikai terméket, és amit nem használnak fel, január 5-éig vigyék vissza a forgalmazóhoz, aki köteles térítésmentesen visszavenni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tilos a pirotechnikai termékek postai, illetve csomagküldő szolgálattal történő értékesítése.

Forrás:http://mno.hu/belfold/sokba-kerulhet-a-felelotlen-robbantgatas-1127269

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.