Tűzszerészek robbanószerkezetet hatástalanítottak

Több száz ember életét mentették meg a magyar és az afgán tűzszerészek, amikor az elmúlt hétvégén sikerült eltávolítaniuk egy mágneses robbanószerkezetet egy 16 ezer liter kerozinnal töltött tartálykocsiról Pol-e Khumri belvárosában. A honvedelem.hu kérdésére az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka és a tűzszerészrészleg vezetője elevenítették fel a történteket.

„Szombaton, helyi idő szerint 18 óra 30 perckor kaptam egy telefonhívást a tartományi rendőrfőnök műveleti helyettesétől, hogy egy tartálykocsira szerelt robbanószerkezet van a tábortól alig három kilométerre, Pol-e Khumri belvárosában, a Konduzba vezető főútvonal mellett, egy forgalmas helyen, egy mecset közelében. A rendőrtiszt arról is tájékoztatott, hogy sajnos nincs a közelben olyan helyi tűzszerészerő, amely bevethető lenne, ezért a segítségünket kérte” – mondta Somogyi János alezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 12. váltásának parancsnoka.

Hozzátette: azonnal riadóztatta a magyar kontingens gyorsreagálású erőit és tűzszerészeit, majd rendőri biztosítás mellett kivonultak a helyszínre. Az alezredes szerint az ilyen esetek szerencsére nem mindennaposak, de az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak Baghlan tartomány székhelyén.

Legutóbb június 28-án a belvárosban, egy körforgalomban robbantottak fel egy gázolajjal teli tartálykocsit, akkor egy afgán meghalt, többen súlyosan megsebesültek és több mint egy tucat üzlet leégett.

„A helyszínre érve folytattuk az információgyűjtést, megtaláltuk az autó sofőrjét is, aki elmondta, hogy 16 ezer liter kerozin van a tartályban. Azt is megtudtuk tőle, hogy a mágneses robbanószerkezetet egy motoros afgán helyezte el a tartályon. Ő ugyan megpróbálta levenni, de ez nem sikerült neki, ekkor szólt a helyi rendőröknek” – elevenítette fel a történteket a PRT parancsnoka.

A tartományi újjáépítési csoport tűzszerészrészlegének parancsnokától, K. törzsőrmestertől megtudtuk: az ilyenkor szokásos protokolloknak megfelelően elsőként a tűzszerészrobotot küldték a tartálykocsihoz, hogy derítse fel a helyszínt.

A robot manipulátorkarjával szintén megpróbálták leszedni a pokolgépet a tartályról, de annyira erős volt a mágnes, hogy ez nem sikerült. Pedig a robot akár 35 kilogrammot is képes felemelni a „kezével”, vagy el tud húzni egy autót is, ha annak nincsen behúzva a kéziféke.

„Ekkorra értek oda az afgán tűzszerészek. A robot által készített videofelvételeket tanulmányozva úgy döntöttünk, hogy a tűzszerész-felszerelésben megtalálható úgynevezett horogkötélkészlettel próbáljuk meg eltávolítani a robbanószerkezetet. Az egyik afgán tűzszerész beakasztotta a horgot az aknába, majd távolról lerántottuk a pokolgépet. Szerencsére sikerült” – mondta a tűzszerészparancsnok, hozzátéve: a helyi tűzszerészekkel már többször is találkoztak, hiszen rendszeresen szerveznek számukra felkészítéseket, továbbképzéseket.

Ekkor egyébként már este 10 óra volt, vagyis az akció több mint három órán keresztül tartott. A robbanószerkezetet a helyi rendőrök az afgán nemzetbiztonsági szolgálathoz szállították, ahol még jelenleg is vizsgálják.

A sikeres akcióval a magyar és az afgán tűzszerészek több száz ember életét mentették meg, hiszen óriási katasztrófát okozott volna, ha ekkora mennyiségű kerozin felrobban – tette hozzá az eddig elhangzottakhoz Somogyi János alezredes.

Fotó: Archív

Forrás:http://www.honvedelem.hu/cikk/32801/horogkotellel-szedtek-le-a-pokolgepet-a-tartalykocsirol

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.