Tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 84 bejelentést kaptak

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 84 bejelentést kaptak.

Február 3-án Kéty településről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy az orvosi rendelő melletti gazdasági épület felújítása során világháborús robbanószerkezetet találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr a megjelölt helyen egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált, amit a központi gyűjtőbe szállított.

Valóságos arzenálra bukkant az Érsek János főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr február 5-én Dinnyésen, az Ady Endre utcában. Közműfektetés közben a munkások találtak rá több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A tűzszerészek összesen egy darab RPG–43-as típusú kézigránátot, egy 45 milliméteres páncéltörőgránátot, egy 75 milliméteres repeszlőszert, valamint négy darab 57 milliméteres páncéltörő gránátot ástak ki a munkagödörből. A szovjet gyártmányú robbanótestek szerencsére szállítható állapotban voltak, így azokat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Február 6-án a főváros XI. kerületében, a Naprózsa úton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Kábelfektetés közben egy 30 milliméteres, német gyártmányú kumulatív puskagránátot találtak a munkások. A veszélyes robbanótest gyújtószerkezetét a járőrparancsnok, Volter József főtörzsőrmester a helyszínen kiszerelte, majd a gránáttestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Forrás:http://www.honvedelem.hu/cikk/36350
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.