Tűzszerész robot a terroristák ellen

Az ujjlenyomatok aminosav-váladékokból, zsírsavakból és proteinekből tevődnek össze, melyek általában két módszerrel tehetők láthatóvá. A tetthelyeken, amikor a lenyomatok frissek és nedvesek, még alkalmazható a klasszikus porral történő eljárás. Azonban a gyanús tárgyon lévő régi és már kiszáradt ujjlenyomatok is felfedhetők egy lezárt szekrényben történő cianoakrilát, vagy más néven pillanatragasztó-gőzben történő kezeléssel. Ha elég magas a koncentrációja, a pillanatragasztó-gőz reakcióba lép a szerves ujjlenyomat-lerakódásokkal és jól látható fehér polimert hoz létre, ami könnyedén lefotózható – még akkor is, ha a lenyomatok halványak. 

Ha a bombát érzékeny “rezgő” kapcsolóval is ellátták könnyen robbanást idézhet elő, ha egy esetlen, távirányítású robotkarral próbálunk ujjlenyomatok után keresve finoman beporozni egy gyanús csomagot, ezért a kanadai Calgary Egyetem mérnökei kidolgoztak egy robotok számára is elvégezhető cianoakrilát ujjlenyomatvevő technikát, ami anélkül alkalmazható, hogy hozzá kellene érni a csomaghoz. 

Kristian Thomas és kollégái számára a legnagyobb kihívást a gőzkoncentráló szekrény vizsgálatból kiiktatása támasztotta. A megoldást egy pillanatragasztó-pisztoly jelentette, mellyel a robot egy koncentrált gőzsugarat irányíthat a csomagra, miközben a művelet akár a biztonságosnak mondható 100 méteres távolságból is irányítható. A pisztoly két, hengeres pillanatragasztóba áztatott, fémforgáccsal töltött fiolát tartalmaz, melyeket elektromos fűtőszálak vesznek körbe. A fűtőszálak 65 fokra melegítik a cianoakrilátot, ami illékonnyá válik, miközben egy ventilátor a robot karjára helyezett fúvókán kifújja a keletkezett gőzt. A fémforgács szerepe a gőzölgés felgyorsításában jelentkezik, ami lehetővé teszi a pisztoly számára egy sűrű ragasztófelhő létrehozását. Körülbelül 15 percnyi gőzölés után az irányító személy a robot nagy felbontású kamerájával rögzítheti az előbukkanó ujjlenyomatokat. 

“Remekül működik, bár mielőtt szolgálatba állítanánk a prototípus tartósságán még javítanunk kell” – mondta Dave Wood, a Calgary Rendőrség őrmestere, aki azután rendelte el a fejlesztést miután elszaporodtak a levélbombák, amiket eddig kénytelenek voltak ujjlenyomatvétel nélkül megsemmisíteni. Ha a technika beválik, az antiterrorista egységek szeretnék, ha a robotok még összetettebb feladatok elvégzésére is képesek lennének; a következő célkitűzés a DNS-mintavétel.

Forrás:http://www.sg.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.