Tűzszerész munka

Területi megoszlás

Szilágyi kiemelte, a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Veszprém és Fejér megyéből, valamint Debrecen környékéről érkezett, mert ezeken a területeken zajlottak a második világháború alatt a legnagyobb hadműveletek, és itt nagyobb a valószínűsége, hogy még maradtak például elhagyott lövészárkok, ahonnan robbanótestek kerülhetnek elő.

A tűzszerészek a korábbi években azt tapasztalták, ha növekszik itthon a beruházások száma, akkor ezzel párhuzamosan emelkedik a bejelentések száma is.

Idén a vizekben is több bombát találtak, mert többek között a Balatonon és a Dunán is a szokásosnál alacsonyabb a vízszint, így az állampolgárok olyan helyekre is eljutnak, ahova eddig nem –tette hozzá az alezredes.

Szilágyi a balatoni előtalálásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a bejelentések főleg az üdülőközpontokból érkeztek, ahol a korábbi hetek meleg időjárása miatt sokkal több volt a fürdőző.

Tennivalók

Az alezredes hangsúlyozta, ha valaki robbanószerkezeteknek vélt tárgyat talál, lehetőség szerint jelölje meg a helyet. Ezután értesítse a rendőrséget. A rendőrök ezek után átvizsgálják a helyszínt, és eldöntik, szükséges-e a tűzszerészügyeletet felhívni.

Ember István százados hozzátette, ezekhez a vélt robbanóeszközökhöz nem szabad hozzáérni, vagy odébb vinni őket, ugyanis bármikor működésbe léphetnek.

– Ha valaki vízben talál egy robbanótestet, ne vigye ki a partra, mert ezzel a saját és a környéken lévők életét is veszélyezteti. Ha már az illető hozzányúlt, akkor óvatosan tegye vissza a vízbe, és nézzen ki a parton egy pontot, hogy később könnyen meg tudjuk találni – magyarázta a százados.

A tűzszerészek a bejelentéseket a veszélyességük alapján kategorizálják. Ha olyan vélt robbanóeszközt jelentenek, amely például közintézményben, közterületen vagy természetes vizűstrandon van, akkor azt soron
kívül három napon belül vagy a helyszínen, vagy ha lehet szállítani, akkor egy robbantási területen később megsemmisítik.

A leggyakoribb típusok

82 milliméteres szovjet aknavetőgránát
105 milliméteres magyar repesz-romboló gránát
88 milliméteres német légvédelmi repeszgránát
F-1-es szovjet kézigránát

Forrás:http://www.metropol.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.