Tűzszerész mentesítés

Rendőrségi közlés szerint biztonsági okokból döntöttek Lipová és Haluzice települések lakosságának ideiglenes kitelepítéséről. Ez a két település van a legközelebb a régi gépgyárban kialakított lőszerraktárhoz.

A jogilag a hegyvidéki Vlachovice községhez tartozó Vrbetice lőszerraktárral már hónapok óta problémák vannak, és a környékbeli lakosság a raktár megszüntetését követeli.

A raktárban október 16-án is volt egy nagy robbanás, amelyben két ember életét vesztette. A vizsgálatok szerint elsősorban bombák, ágyúlövedékek és gránátok, összesen több tucat tonna lőszer robbant fel, amelyeket különféle magáncégek a hadsereg által kiselejtezett lőszertartalékokból vettek meg és Vrbeticében raktároztak el. Nem hivatalos adatok szerint az ottani raktárakban több mint hétezer tonna lőszert tartanak.

A rendőrség már az októberi robbanáskor lezárta az egész környéket, és felszólította mindazokat a cégeket, amelyek a régi gépgyár épületeiben kialakított raktárakban lőszert tárolnak, hogy szállítsák azt biztonságos helyre. A hatályos előírások szerint azonban a munkát csak az után lehet megkezdeni, hogy a robbanás területét teljes mértékben biztonságossá tették.

Tűzszerészek szerint a robbanások helyszínének biztonságos lőszermentesítése és a különféle lőszerek elszállítása, hatástalanítása legalább egy évet igényel, és a költségek több száz millió koronára rúgnak.

Forrás:http://www.origo.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.