Tűzszerész gépjármű

 

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László 

A honvédelmi miniszter a bemutatón elmondta: a tűzszerészek nagyszerű munkát végeznek, és bőven akad is dolguk, hiszen az ezredhez naponta átlagosan tíz riasztás érkezik. A Magyarországon előkerült, emberi életet veszélyeztető robbanószerkezetek hatástalanítása, megsemmisítése mellett tűzszerészeink példásan teljesítenek a missziókban, így különösen Afganisztánban is.

A hosszú távú gépjármű-beszerzési program keretében rendszeresített két új autóról szólva Hende Csaba kiemelte azok modern, minden igényt kielégítő tulajdonságait, illetve hangsúlyozta: a tárca nagyon fontosnak tartja, hogy a haderő a lehető legnagyobb mértékben támaszkodjon a hazai gyártású eszközökre, hadfelszerelésekre. A Rába e téren a honvédség több mint egy évszázados partnere.

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László 

Rábel Gábor százados, az ezred katonája a honvedelem.hu-nak elmondta: az új járművek egyik elsődleges előnyét komoly terepjáró képességük jelenti, e téren ugyanis a két új UNIMOG-4000 minden korábbi rendszeresített tűzszerész autón túltesz. „Ezekkel akár nagyobb létszámú raj is ki tud menni az adott helyszínre, vagyis nem kell több járművel nekiindulni. Másrészt bizonyos helyszíneket néha nem tudtunk megfelelően megközelíteni a közúti eszközökkel, hiszen azok terepjáró képessége korlátozott. Ezekkel az autókkal könnyebben és gyorsabban érünk majd oda a riasztás helyszínére, ráadásul nagyobb mennyiségű felszerelést tudunk magunkkal vinni” – mondta a százados.

Az új UNIMOG-ok hét fő szállítására alkalmasak, felépítményük pedig „feladatközpontú”, vagyis a katonák nem csak el tudják helyezni benne a szükséges felszereléseket, hanem az igazítható is az adott bevetéshez szükséges eszközök méretéhez, mennyiségéhez. A gépjárművek hátsó terében lévő bombatárolóban mintegy 350 kilogramm robbanóeszköz tárolható és szállítható, és ennyi az itt található daru teherbírása is.

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László 

Ennek működését a helyszínen a katonák demonstrálták is a sajtó képviselőinek: a látványos bemutatóban a már közismert „tűzszerész robot” is kiemelt szerepet vállalt.

Rábel századostól megtudtuk: mivel magát az alapjárművet eddig is használták a tűzszerészek, az új UNIMOG-ok kezeléséhez minimális ráképzésre van szükség, és a katonáknak természetesen rendelkezniük kell a daru kezeléséhez szükséges ismeretekkel – és az ezt tanúsító papírokkal – is.

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László 

Forrás: honvedelem.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.