Területmentesítés Magyarországon

Szeptember 10-én a főváros XXII. kerületéből, a Leányka utcai lakótelepről jelentették a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a házak közelében található vasúti töltésben, karbantartási munkálatok közben, egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A  helyszínre érkezett tűzszerészjárőr a robbanószerkezet beazonosításának és elszállításának idejére száz méteres sugarú körben kérte a rendőrségtől a terület zárását. Ez összesen három háztömböt, egy benzinkutat és a Budapest−Pécs vasútvonalat is érintette – mintegy húsz perc időtartamban. A vizsgálat során kiderült, hogy az előkerült robbanószerkezet egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát, amelyet kilőtt állapotban találtak meg. A gránátot a tűzszerészek elszállították a helyszínről és a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Szeptember 14-én Hódmezővásárhelyen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ahol a Mindszent strand közelében, a kerékpárút mellett egy 75 milliméteres, magyar gyártmányú repeszgránát került elő a földből. A veszélyes robbanószerkezetet a  járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Szolnokra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek: az Aranyosi Sándor utcában, kutyasétáltatás közben bukkant rá egy állampolgár egy 39 mintájú, magyar gyártmányú kézigránátra. A robbanószerkezetet a  járőr a helyszínen megsemmisítette.

Szeptember 15-én Isaszegen, a Dobó utcai horgásztónál, a gát tövében találtak rá egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátra. A robbanószerkezetet a Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szeptember 16-án Szajolról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Mártírok út egyik családi háza előtt, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A  helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 76 milliméteres repeszgránát került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Forrás:http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.