Szovjet gránáttól rettegtek Kunhegyesen

Délelőtt megkerestük az ügyben az Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztjét. Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta: valóban történt kunhegyesi bejelentés a tűzszerészek ügyeleti vonalán, de az nem sürgősségi, hanem ún. B-kategóriás esetnek minősült.

Vagyis mivel a gránátot egy zárható, kerítéssel körülvett magántelken találták, és nem a Balatonban vagy egy óvoda udvarán,

a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló, 142/1999-es kormányrendelet

értelmében az elszállítást nem azonnal kellett megtenniük, hanem 30 napon belül (a telek tulajdonosának természetesen ezalatt gondoskodnia kellett arról, hogy ne piszkálhassa senki a szerkezetet).
A szovjet gyártmányú, 82 mm-es aknavető gránátot végül vasárnap, 12:30-kor szállították el a Kunhegyesi árokból a tűzszerészek, hogy szakértői felügyelettel, biztonságosan megsemmisíthessék.

A tűzszerészek ügyeleti számára egyébként naponta 5-8 bejelntés érkezik. Ez szám nyáron, jó időben (főleg a kertben végezhető munkák idején) napi 10-15-re ugrik.

A közterületen és forgalmas utak közelében lévő gránátok és egyéb robbanóanyagok tehát mindig elsőbbséget élveznek, de a Várkonyi Melinda főhadnagy szerint akkor sincs aggodalomra ok, ha a tűzszerészek csak fél nappal később érkeznek ki egy magánterületen talált bombához. Hiszen a második világháborús lövedékek

70 éve ott fekszenek a földben. Ha nem piszkálják, akkor ez alatt a pár nap alatt sem robbannak fel.

Forrás:http://index.hu/belfold/2014/05/25/szovjet_granattol_rettegtek_kunhegyesen/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.