Robbanótestek hatástalanítása

Március 12-én a főváros XXII. kerületéből, a Bányalég utcából érkezett a bejelentés, hogy a gyógyszergyár területén, bontási és építési munkálatok közben – gyúlékony anyagok közvetlen közelében – világháborús robbanószerkezeteket találtak.  A helyszínre küldött tűzszerészjárőr a megjelölt területen két darab, 152 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyek azonban nem tartalmaztak robbanóanyagot. A gránáttesteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.Március 14-én Kartalon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A település határában található szántóföldön, mezőgazdasági munkálatok közben bukkantak rá több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A tűzszerész járőr összesen 14 darab, különböző típusú, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált a helyszínen. Ebből kettő annyira rossz állapotban volt, hogy fel kellett robbantani, a többit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 16-án Abáról kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy a vasútállomás mellett világháborús robbanószerkezet került elő a földből. A helyszínen egy 100 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránátot találtak, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Március 18-án Komádiba vonultak ki a tűzszerészek, mivel az Ibolya utca egyik kertjében, földmunkák közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő.

Forrás: www.honvedelem.hu

 
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.