Robbanószerkezetek közvetlenül emberéleteket veszélyeztettek

Robbanószerkezetek közvetlenül emberéleteket veszélyeztettek

Május 16-án Balatonalmádiból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Vörösmarty Általános Iskola, illetve a Séd-patak közti közterületen, világháborús robbanószerkezetet mosott ki a víz a patakfalból.  A helyszínre küldött járőr a terület műszeres átvizsgálása során összesen 15 darab 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.Május 17-én Győrött akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az autógyár területén, a bővítéshez kapcsolódó földmunkák közben több világháborús robbanószerkezetet is találtak. A terület átvizsgálása során 290 darab, 40 milliméteres, magyar gyártmányú páncéltörő gránátra és lőszerre bukkant. Mindezek mellett két darab fényjelző lövedéket, 22 darab 40 milliméteres hüvelyt, valamint két darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert is találtak. A hatalmas arzenált a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.Május 19-én Dégre vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Petőfi Sándor utcában, közterületen, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezet került elő. A 122 milliméteres, szovjet gyártmányú kumulatív gránát került megsemmisítésre. Ugyanezen a napon a tavalyi vörösiszap-katasztrófa sújtotta Veszprém megyei Kolontárra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az új hídnál, a vasúti pályától mindössze ötven méterre egy F1-es típusú kézigránát került elő a földből. A világháborús robbanószerkezetet a Szollár Norbert főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről, majd a gránátot a közelben kijelölt robbantási területen felrobbantották.Május 20-án Hontra riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel az Ipoly utcában, csatornázás közben világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások.   F1-es kézigránát került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.

Ugyanezen a napon Zámolyon, a Belmajor portaszolgálatának épülete előtt találtak rá egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátra. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 21-én Nagykörű településen akadt dolguk a tűzszerészeknek, a Cseresznyéskert utca végén álló ház előtt ugyanis egy világháborús robbanószerkezet került elő a földből. A 82 milliméteres, szovjet gyártmányú robbanószerkezetet a tűzszerész járőr semmisítette meg.Forrás: honvedelem.hu

 
  

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.