Repeszromboló gránát, tüzérségi gránát, légvédelmi repeszgránát, aknavetőgránát

Április 9-én Budapest III. kerületéből érkezett a bejelentés, hogy a Szépvölgyi és a Nyereg utcák kereszteződésében, a lakóházaktól alig 150 méterre, földmunkák közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A járőr megállapította, hogy egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránát került elő. A szerkezet szerencsére szállítható állapotban volt, így azt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Április 11-én Nagykanizsáról értesítették a tűzszerészeket, hogy a város egyik MÉH-telepén több, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak a fémhulladék között. A helyszínre küldött tűzszerészjárőr egy darab 152 milliméteres, valamint egy 100 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyeket a közelben kijelölt robbantási területen meg is kellett semmisíteni. A fémhulladék átvizsgálása során mindezek mellett nyolc darab tüzérségi gránát hüvelye, valamint tucatnyi különféle fegyveralkatrész és gyakorló kézigránát is előkerült. Ezeket az eszközöket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon a Ráckevei Vízügyi Igazgatóság tájékoztatta a  tűzszerészeket arról, hogy a Dunaharaszti és Taksony közötti csatorna partján egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkantak az arra járók. A tűzszerészjárőr a megjelölt helyszínen egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot talált, amit a központi gyűjtőbe szállított.

Április 12-én Bujákra kellett kivonulniuk a  tűzszerészeknek, mivel a településen átfolyó patak medrében a közmunkások egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot a  tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Április 13-án Balatonakarattyáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy egy Sirály utcai építkezésen világháborús robbanószerkezetre bukkantak. Mint kiderült, a földből egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő.

Forrás:www.honvedelem.hu

 
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.