Második világháborús robbanó eszközök

Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő és gyűjtő kérésünkre olyan hatástalanított, második világháborús robbanó eszközökkel vette körül magát egy fényképfelvétel erejéig, amelyek a leggyakrabban kerülnek elő Fejér megye földjéből.

A szakember számára ezek már nem veszélyes tárgyak, ellenkezőleg: hasznosak, hiszen szemléltető eszköznek használja őket előadásaihoz, amelyeket rendszeresen tart gyerekeknek és fiataloknak. Arra figyelmezteti őket, hogy ha ilyesmit találnak erdőben és mezőn, ne nyúljanak hozzá, mert az óvatlanság még hetven évvel a második világháború után is könnyen az életükbe kerülhet.

Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő második világháborús robbanó eszközökkel

Legutóbb csütörtökön talált egy kiránduló fel nem robbant eszközt a gánti erdőben, majd a helyszínre érkező tűzszerészek több mint hetven német és magyar gyártmányú aknavetőgránátot emeltek ki a földből némi gyalogsági lőszerrel együtt. Egy nappal korábban pedig a sárosdi erdőben egy ötven kilós bombára bukkantak.

– Gánt és Csákvár között a magyar huszár hadosztály német csapatokkal együtt támadta az orosz csapatokat a Konrád fedőnevű hadműveletek során – idézte fel a múltat Fülöp Attila.

– Az erdőben voltak azok a tüzérségi állások, amelyek a támadás tüzérségi előkészítését végezték. Egy ilyen helyszínére bukkanhatott a kiránduló. A laikus számára talán nehezen elképzelhető, milyen hatalmas mennyiségű lőszer mozdult meg ilyenkor: támadásra való készülődés esetén, mielőtt egy front megmozdult, nem ritkán 10-15 kilométeres sávban szállították a hadianyagot a teherautók.

A szakértő szerint a Fejér megyében földben rejlő robbanóeszközöknek legfeljebb csak a felét találhatták meg az eltelt hetven év alatt. Ezek közül a kilőtt, azaz élesedett, de fel nem robbantak a veszélyesebbek, és többnyire éppen ilyenekbe botlik bele a kiránduló, vagy a mezőgazdasági munkás.

A ki nem lőtt, raktározott eszközök kevésbé veszélyesek, de ilyenből van kevesebb: a szakértő szerint öt esetben egyszer találnak ilyet.

– A régi öregek azt mondják, idővel a föld kidobja magából a követ és a vasat – folytatta Fülöp Attila. – Igazuk van, mert a föld mozog, ráadásul mint legutóbb is, az eső sok mindent kimos a talajból. Előbb, vagy utóbb ezek a tárgyak feljönnek a felszínre.

Fülöp Attila szerint Fejér megyében a Móri-árok, a Seregélyes-Pátka-Sárkeresztes vonal, valamint a Balatontól a Velencei-tóig terjedő sáv a legveszélyesebb. A megyék közül pedig Fejérbe indulnak leggyakrabban tűzszerészek.

Tihanyi Tamás

Forrás:http://duol.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.