Lőszermentesítés Újfehértón

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 340 bejelentést kaptak.

Április 3-án Újfehértóról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Tokaji úton, egy betonoszlop tövében, ásás közben egy világháborús robbanószerkezet került elő. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr a helyszínen egy AO–8 típusú, szovjet gyártmányú szükségbombaként azonosította a robbanótestet, amit a helyszínen meg is semmisítettek.

Április 4-én Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az egyik aszfaltkeverő cég telepén egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások. A Martin László zászlós vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megállapította, hogy a gránát gyújtószerkezete sérült, így azt a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon Balatonkeresztúrról is érkezett bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, amely szerint az Akácfa közben, közterületen, földmunkák közben két darab, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkantak. A robbanószerkezetek azonosításának idejére a rendőrség 100 méteres sugarú körben lezárta a területet. A Horváth Csaba őrnagy vezette járőr megállapította, hogy F1-es típusú, szovjet gyártmányú robbanószerkezetek kerültek elő, amiket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítettek meg.

Április 5-én Diósdon, a Homokbánya úton, közműépítés közben a munkások egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/37356

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.