Lőszermentesítés közműépítési munkálatok során

TűzszerészA 42. héten, azaz október 15–21. között 75 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 29 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.  

Október 17-én Jászberényből kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy az egyik MÉH-telep felszámolása során második világháborús robbanószerkezeteket találtak. A  helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 85 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát, illetve egy 88 milliméteres, német légvédelmi repeszgránát volt a hulladékvas között. Mivel a rendőrség nyomozást indított az ügyben, a Magyar Honvédség tűzszerészei a gránátokat mint bizonyítékot átadták a rendőrség tűzszerészszolgálatának.

Október 18-án Törökbálintra riasztották a tűzszerészeket, mivel a Fecske utcában, csatornázás közben egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes, második világháborúból származó robbanószerkezetet a  járőr a központi gyűjtőbe szállította.

 A főváros második kerületében, a Csopaki utcában, közműfektetés közben október 18-án előkerült 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot elszállítsa. A robbanószerkezet annyira rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Október 19-én Budapest XI. kerületéből, a Süveg utcából érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy az egyik társasház udvarán, közműépítés közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínen a  tűzszerészjárőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált, ami a közelben kijelölt robbantási területen felrobbantott.

Forrás:http://www.haborumuveszete.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.