Lőszermentesítés Jászladányban

Kétszer is jártak az elmúlt héten a Magyar Honvédség tűzszerészei Székesfehérváron, a Seregélyesi úton, ahol földmunkák közben bukkantak a munkások második világháborús robbanószerkezetekre. Augusztus 6-án egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránát, míg augusztus 10-én egy 88 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek mindkét alkalommal a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Augusztus 7-én Jászladányból kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Szentgyörgyi út végén, mezőgazdasági munkálatok közben egy 105 milliméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránátot találtak.

Ugyanezen a napon Örményesen  a vasúti pálya felújítása közben, a sínek mellett került elő közel tucatnyi, 40 milliméteres, magyar gyártmányú repesz- és páncéltörő gránát, három darab, 50 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránát, valamint 5 kilogramm vegyes gyalogsági lőszer. A világháborús eszközöket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Augusztus 8-án Szigetvárra riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel az egyik magánház kútjából egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú kumulatív gránátot húzott fel a ház tulajdonosa. A férfi sajnos nem tudta kivárni, amíg a tűzszerészek kiértek a helyszínre, ezért a gránátot saját kézben kivitte a közeli út mellé. A járőr megállapította, hogy a gránát kifejezetten veszélyes, hiszen kilőtt állapotban került bele a kútba, és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem robbant fel mozgatás közben. A tűzszerészek a gránátot biztonságos körülmények között szállították el a helyszínről, ám ez idő alatt a környéket 100 méteres sugarú körben le kellett zárni. Mindez több lakóházat és boltot is érintett. A robbanószerkezetet végül a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg a tűzszerészek.

Augusztus 10-én Kecskemétről kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy az autógyár közelében található körforgalom mellett több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A kiérkezett járőr a megjelölt helyen összesen tíz darab, 50 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránátot talált, amelyek ugyan nem voltak kilőve, ám gyújtószerkezetük nagyon rossz állapotban volt. A gránátokat a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Ugyancsak ezen a napon a főváros XIV. kerületében is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az Állatkerti úton a csatornázást végző munkások jelentették, hogy világháborús robbanószerkezetet találtak, a járőr a helyszínen megállapította, hogy a földből egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátorszárnya került elő, ami nem tartalmazott robbanóanyagot.

Forrás:http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.