Lőszermentesítés Fertőújlakon

Július 17-én Budapest XX. kerületében, a Rózsás utca 40. szám alatti építkezésnél akadt dolga a járőrnek: a helyszínen egy darab 8,8 centiméteres német légvédelmi repeszgránát került elő, méghozzá erősen sérült gyújtószerkezettel. A környéket le kellett zárni, a környező házakat pedig ideiglenesen kiürítették. A zászlós a rendőrök közreműködésével egy nagyon közeli, általuk kijelölt robbantási területen megsemmisítette a robbanószerkezetet.

Július 18-án Nagykovácsi erdős területén kerültek elő veszélyes robbanóeszközök: egy fa gyökérzetébe nőtt bele teljesen négy darab 50 milliméteres magyar aknavetőgránát, amelyek közül kettő ki is látszott onnan. Tűzszerészek a fa gyökérzetének kivésésével, láncfűrész és balta segítségével szedték ki onnan a gránátokat, majd azokat megsemmisítés céljából a központi gyűjtőbe szállították.

Július 19-én Székesfehérváron, a Fiskális út 65. számnál végzett csatornázási munkálatok során került elő egy darab 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát.

Július 20-án Balatonlellén a strandról vittek be tizenöt darab gyalogsági lőszert a rendőrőrsre.

Július 20-án Fertőújlakon szálltak ki nagyszabású bevetésre a tűzszerészek. A településről az elmúlt két hétben folyamatosan érkeztek bejelentések nagyobb méretű robbanótestekről: az alakulat munkatársai 16-án, tűzszerészek már a helyszínre érkeztek azonosítani a veszélyes eszközöket, amelyek tüzérségi gránátok, illetve aknavetőgránátok voltak. Pénteken a szétválogatott robbanótestek háromnegyedét, majdnem ötszáz darabot megsemmisítettek, további négyszáz szállítható állapotban lévő gránátot pedig későbbi megsemmisítés céljából a központi gyűjtőbe szállítottak.

 
 

Forrás:http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.