Lőszermentesítés a Debrecen és Ebes közti vasútvonalon

A harmadik héten, azaz január 14–20. között nyolc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.
Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 28 bejelentést kaptak.

Január 15-én Abáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Kossuth Lajos utca egyik családi házában földmunkák közben egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő a földből. A 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátról a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr megállapította, hogy nincs kilőve, így biztonságosan a központi gyűjtőbe tudták szállítani.

Január 17-én a főváros XI. kerületében akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Vasvirág és a Fonyódi utak sarkán földmunkák közben egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátra bukkantak. A veszélyes robbanószerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Január 18-án kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy a Debrecen és Ebes közti vasútvonalon, a pályaszakasz felújítása közben a sínektől néhány méterre egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak a munkások. A robbanószerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről.

Forrás:http://www.honvedelem.hu/cikk/35995

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.