Lőszermentesítés

Várkonyi Melinda, a MH tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: évente 2300-2500  bejelentést kapnak arról, hogy vélhetően robbanótest bukkant elő valahol. A múlt év rekordnak számított, akkor 2934 alkalommal hívták a honvédség tűzszerészeit.

Tavaly február 20-ig összesen 81 bejelentés érkezett, idén pedig már 109 alkalommal riasztották őket.

Várkonyi Melinda kitért arra, hogy robbanóanyagot már nem tartalmazó robbanótest, mint például az üres gyalogságilőszer-hüvely, nagyobb mennyiségben kerül elő, ezek azonban “nem robbanótest” kategóriába tartoznak. Ez magyarázza többek között azt, hogy az év eleji 109 bejelentés nyomán összesen 227 “nem robbanótestet” találtak.

A kommunikációs tiszt megjegyezte, hogy egy bejelentés ritkán jelenti egy robbanótest felbukkanását, a kivonuló járőrök a területet átvizsgálva rendszerint több lőszert is találnak, és olyan is előfordul, hogy egy-egy terület mentesítésekor tömegével kerülnek elő világháborús szerkezetek – tette hozzá Várkonyi Melinda.

Kiemelte továbbá, hogy a tűzszerészek minden bejelentésre kivonulnak, mivel a fémtárgy veszélytelenségét csak ők hivatottak megállapítani. Alapelvük, hogy inkább százszor menjenek ki “feleslegesen”, minthogy valaki ne vegye komolyan a gyanús tárgyat és tragédia történjen – mondta a kommunikációs tiszt.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.