Halálos áldozat és komoly károk Zalaegerszegen

Március 7-én este felrobbant egy második világháborús bomba Zalaegerszegen, melynek következtében egy férfi meghalt, a környező lakásokat kiürítették, az odavezető utakat pedig lezárták. A felrobbant ház udvarán tartózkodó 19 éves fiú súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Valóságos lőszerraktárat találtak a felrobbant zalaegerszegi házban, aminek környékén lakó családokat felkészítették egy lehetséges kitelepítésre. A második világháborús bombák, gránátok, lőszerek miatt a romeltakarítás napokig eltarthat, hiszen a tűzszerészek az összedőlt épület minden egyes tégláját tüzetesen átvizsgálják, nincs-e alatta veszélyes robbanótest vagy robbanásveszélyes tárgy.

Az épület környékét és az utcát 250 méteres körben még hétfő este lezárták a hatóságok, a romokhoz a tűzszerészek megérkezéséig senki nem nyúlhatott. Biztonsági okokból az áldozat holttestét sem emelték még ki az összedőlt épület alól. A rendőrség, majd a honvédség tűzszerészei éjszaka gyors szemlét tartottak, ezután döntöttek úgy, hogy csak reggel, a nappali világosságban kezdik meg a rommá vált melléképület tüzetes átvizsgálását.

Bár a megtalált robbanótestek hazavitele illegális, a gyűjtők a talált lőszereket, bombákat, gránátokat gyakran hazaviszik. A legtöbb építkezési terület lőszermentesítése során a Tűzszerész Szolgáltató munkatársai is találnak valamilyen robbanószerkezetet. Becslések szerint még több százezer fel nem robbant háborús lövedék lehet Magyarországon.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.