Ha Önnek is van fémdetektora, jobb, ha tudja

B. Bence 13 éves korában a nagyszüleitől kapott egy fémkereső készüléket. Elég gyorsan rákapott, először a Balaton körüli szabadstrandokat kutatta át, aztán a nagy mennyiségű talált ékszeren felbuzdulva egyre jobban kezdett érdeklődni a történelem és a muzeológia iránt. Később jobb műszereket vásárolt, és a régészeti és háborús leletanyagokban gazdagnak számító dél-balatoni területek kutatásával töltötte a hétvégéit.

11 évvel később egy internetes hirdetésre felfigyelve akkora leletanyagot találtak nála a rendőrök, hogy a tűszszerészekkel, továbbá a fegyver- és muzeológus szakértőkkel együtt csaknem 10 órán át tartottak nála házkutatást a balatonszárszói otthonában. Az MTI híradását felhasználva sorolnánk, hogy mi minden került elő:
két fémdetektor és földradar
hat éles robbanóanyag, illetve robbanószerkezet
több mint száz lőszer
két ritkaságnak számító lőfegyver
világháborús magyar dögcédulák
390 arany- és ezüsttárgy
1200 darab, az 1700-as éveknél korábbi időkből származó műtárgy és műkincs.

Köztük értékes őskori, római kori és középkori leletek, mint például
őskori kőbaltafej,
kelta, római, népvándorlás és honfoglalás kori szerszámok, eszközök, ruhadíszek.

Az első becslések szerint utóbbiak eszmei értéke több millió forint, de a pontos összeget először a kaposvári múzeum, majd a Magyar Nemzeti Múzeum fogja felbecsülni. A muzeológusokat B. Bence – a rendőrségi tájékoztatás szerint – szívesen felvilágosítja majd arról, hogy az egyes tárgyakat hol találta.

A rendőrség feltételezései szerint a fiú hadászati eszközöket kezdett el árusítani a családtagjaival házilag hatástalanított formában, restaurálva. Az ügyben lopás, jogtalan elsajátítás, robbanószerrel és robbanóanyaggal való visszaélés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytatnak ellene eljárást. Ugyanakkor több esetben feltehetően elévültek már a bűnei.

Forrás:http://index.hu/belfold/2015/03/05/10_oran_at_kutattak_a_rendorok_a_kincskereso_fiu_hazaban/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.