Gyorsvágóval darabolták a rombológránátot

Korábban már  írtunk a március 7-én Zalaegerszegen bekövetkezett katasztrófáról: http://bombariado.info.hu/hirek/halalos-aldozat-es-komoly-karok/ . Most csütörtökön a város botfai részében történt robbanással kapcsolatban Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót.

Kiderült: a március 7-i, Zalaegerszegen bekövetkezett robbanást az okozta, hogy gyorsvágóval megpróbáltak szétdarabolni egy 149 milliméteres, 47 kilogrammos tüzérségi rombológránátot. A detonációban egy 44 éves férfi meghalt, 19 éves fia súlyos égési sérüléseket szenvedett. A romok eltakarítása közben további hasonló eszközöket találtak, a helyszíneléskor pedig csak ezen az ingatlanon ezer darab világháborús fegyvert, lőszert, robbanótestet és egyéb eszközöket foglaltak le. A rendőrök egy fémkeresőt és hat világháborús fegyvert is bemutattak, amelyeket a botfai családi háznál találtak. Asztalokra felrakva látható volt egy-egy PTRD 1941 páncéltörő puska, Bren MK1 könnyűgéppuska, Tokarev SZVT-40 félautomata puska, Kar98K Mauser ismétlőpuska, Mannlicher-FÉG 31M ismétlőpuska, valamint Maxim M1910 SPM nehézgéppuska.

Rigó Csaba elmondta: a büntető törvénykönyv 263. paragrafusának ötödik szakaszát kiegészítené azzal, hogy aki hitelt érdemlő tudomást szerez a robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélésről vagy arról, hogy ilyen le nem leplezett bűncselekményt követtek el, vétséget követ el, ha nem tesz feljelentést. A feljelentési kötelezettség elmulasztása pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető a javaslat szerint.

Szukics Ferenc, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója azt mondta: a tragédia után Zala, Somogy és Veszprém megyében kilenc helyszínen tartottak házkutatásokat. A rendőrök háromezer robbanóeszközt, fegyvert, lőszert és lövedéket foglaltak le, egy részüket még a helyszínen megsemmisítették.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.