Élesítetlen bombák

Az AV-8B Harrierek egy közeli szigetnél hajtottak volna végre támadást, de meg kellett szakítani a gyakorlatot. Ugyanakkor a BBC szerint fogytán volt az üzemanyaguk, és nem tudtak volna leszállni a bombákkal a fedélzeten.

A két gép négy élesítetlen bombát engedett ki egy olyan ponton, ami a lehetőségekhez mérten távol volt a koralloktól, hogy csak minimális károkat okozzanak a világörökség részének számító zátonyban. Az NBC amerikai tévé szerint egyenként 226 kilós bombák 50-60 méter mélyre kerültek, nem robbantak fel. A haditengerészet szerint nem veszélyeztetik az arra haladó hajókat sem.

A USS Bomhomme Richard hadihajóról indított gyakorlatot közösen végezte az amerikai és az ausztráliai haditengerészet. A queenslandi természetvédők szerint felháborító, hogy az amerikai haditengerészetnek engedélyezték a bombák kiengedését a természetvédelmi területen.

A Nagy-korallzátony 1981 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. Hozzávetőlegesen 345 ezer négyzetkilométernyi területe az ausztrál partok mentén terül el, és 3000 zátonyával a világ legnagyobb koralltelepét alkotja.
Forrás:http:index.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.