Egy év felfüggesztett robbanóanyaggal való visszaélés miatt

Zalaegerszeg botfai városrészében tavaly március 7-én akkor történt a robbanás, amikor a 44 éves férfi egy 149 milliméteres, második világháborús, négy kilogramm TNT-töltetet tartalmazó tüzérségi rombológránátot korongvágóval próbált szétvágni. A férfi meghalt, 19 éves fia pedig – aki elsőrendű vádlottként állt a bíróság előtt – súlyos égési sérüléseket szenvedett, a detonáció következtében összedőlt egy műhely, és több épület megrongálódott. A romok eltakarítása közben mintegy ezer darab világháborús fegyvert, lőszert, robbanótestet és egyéb eszközöket foglaltak le, amelyeket a tűzszerészek két fordulóban tudtak elszállítani, csak az első fordulóban 2,2 tonna háborús eszköz volt a teherautón.

Évek óta gyűjtötték a világháborús tárgyakat

A vádirat szerint J. D. és társa évek óta gyűjtött második világháborús tárgyakat és katonai eszközöket. A gyűjtemény darabjait részben világháborús hadszíntereken találták, részben pedig börzéken, interneten vásárolták meg. A lőfegyvert, géppisztolyt, szuronnyal ellátott puskát J. D. a szobájának polcain, a falra kiaggatva tárolta botfai házukban, de állítása szerint ezeket a tárgyakat édesapja helyezte el a szobájában.

A per során a fiú elismerte, hogy édesapja évek óta foglalkozott világháborús tárgyak, katonai eszközök gyűjtésével. Gyermekként néhányszor elkísérte édesapját a terepre, a világháborús hadszíntereken fémkereső detektorok segítségével találták meg a katonai eszközöket.

Hadtörténeti gyűjteményt szeretett volna létrehozni

Az ügy másodrendű vádlottjának, N. P.-nek a lakásában több száz lövedéket, páncéltörőt, gyalogsági aknákat, kézigránátokat, lőszereket találtak a rendőrök. A 40 éves zalaegerszegi férfi azzal védekezett, hogy valójában egy hadtörténeti gyűjteményt szeretett volna létrehozni. A per során hiányolta, hogy nem mindegyik lefoglalt tárgy kapott egyedi jelzést, továbbá a szakértők nem minden esetben azonosították pontosan a világháborús harci eszközöket.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az eljárás során az eltérő címkézések miatt valóban nem volt szakszerű a lefoglalt bűnjelek kezelése, ugyanakkor egyértelmű, hogy ezek a tárgyak a másodrendű vádlottól származnak. A Zalaegerszegi Városi Bíróság nem jogerős ítéletében a felfüggesztett börtönbüntetés mellett a 20 éves férfit 710 ezer forint, a másodrendű vádlottat pedig 542 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.