Bombariadó

 Február 9-én ki kellett üríteni a Nagyállomás és a távolsági buszállomás épületét, miután egy ismeretlen fenyegető levelet küldött egy debreceni újságírónak. A levélben azt írta, hogy a két épület 60 perc múlva robban. A két helyszínen közel hatszáz utas és 150 dolgozó fagyoskodott, míg az épületeket átvizsgálták, ezalatt a vonatok és a buszok sem jártak.

Bombariadó a Nagyállomáson
Bombariadó a Nagyállomáson

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közérdekű üzem működésének megzavarásának elkövetése miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen. A tettes felkutatására forrónyomos csoportot indítottak. A megfeszített tempóban dolgozó nyomozók kevesebb mint két hét után végül kedd délután elfogtak egy 21 éves hajdúsámsoni férfit, akit a nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki. A fiatal végül elismerte a bűncselekményt, amiért akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

A vallomásában annyit mondott, heccből csinálta a bombariadót. Ez a kis szórakozás viszont sokba került, az okozott kár több tíz millió forint is lehet.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az eljárás részét képezi az is, hogy kiderítsék, a téves riasztással a gyanúsított mekkora kárt okozott. Azt minden bizonnyal neki kell majd megtérítenie. A MÁV és a Hajdú Volán igen jelentős veszteségét a két cég határozza majd meg. A kiürítés, bombakutatás több órára jelentős rendőri erőt vett igénybe, ami szintén rengeteg pénzbe került a hatóságnak.

Egy fiút már korábban elkaptak

Pár nappal később újabb bombariadó zavarta meg a vasúti közlekedést. Február 11-én délelőtt telefonon jelentették be, hogy robbanószerkezetet helyeztek el a Nagyállomáson. A telefonálót, egy 16 éves hajdúhadházi fiút még aznap őrizetbe vették. A fiatal beismerte, hogy ő fenyegetőzött. Az ügyészség nem indítványozta az előzetes letartóztatását, így szabadlábon védekezhet. Gyorsított eljárással, kihallgatásától számított 30 napon belül bíróság elé állítják. A bíróság akkor úgy nyilatkozott, hogy őt tettéért akár 3 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A bombariadók sora itt még nem ért véget, kedden újra a megyei napilap szerkesztőségébe érkezett emailben a fenyegetés: ezúttal a Debreceni Egyetem épületét kellett kiüríteni.

Robbanószerkezetet egyik helyen sem találtak.

forrás: dehir.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.