Bombamentesítés, tűzszerészek megsemmisítették a bomba gyújtószerkezeteit

Bomba a Dunában - A tűzszerészek hatástalanították a bombát

Bomba a Dunában – A tűzszerészek hatástalanították a bombát – © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség szóvivője szerint szerda délután bukkantak rá a tűzoltók hat méter mélyen, gyér növényzettel borítva mederfelderítési munkálatok során. Miután bejelentették a hatóságoknak, csütörtökön a magyar honvédség tűzszerész ezrede, búvártűzszerészek és az aknafelderítő légió megvizsgálta, majd megállapította, hogy éles, két gyújtószerkezetet tartalmaz.

Épületeket képes elpusztítani

Vörös Mihály főhadnagy, aki nyolc fős csapatával vezette a hatástalanítás munkálatait arról számolt be, hogy a bomba ezer méteres körzetben okozhat károkat, ötszáz méteren belül pedig veszélyeztetheti az emberi életeket, épületeket képes elpusztítani.

A második világháború idején valószínűleg túl alacsonyan repült a pilóta, amikor kidobta, vagy kemény talajba eshetett, ezért nem robbant fel. Kívülről rozsdás, belülről viszont gyári állapotban van, robbanóképes.

Nyolcezer embert érintett

A III. és XIV. kerületet biztonsági területnek nyilvánították ki, bekerítették és lezárták, a Pók utca és Nánási utca lakóit péntek reggel nyolctól délig kitelepítették. Nyolcezer embert érintett a veszélyhelyzet, kora délutánra mindenki hazamehetett otthonába. Feloldották az útelzárást, valamint a vasúti és folyami korlátozást.

A lakosságot csütörtök délután értesítették. Bemondták a hangosbemondóba, kiírták a lépcsőház kapujára. Sokan kényszerkirándulásra indultak, mások a szokásos módon dolgozni mentek, voltak, akik meglátogatták a rokonokat.

Az önkormányzat menedékhelyet biztosított azoknak, akiknek nem volt hová menniük. Az Aquincumi Általános Iskolában negyvenöt, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézménybe öt személyt helyeztek el. A mozgáskorlátozottakat mentőautók szállították biztonságos helyre, arról is gondoskodva, hogy visszatérhessenek otthonukba.

Olvastak, kártyáztak a menedékhelyen

Ásványvíz, pogácsa, alma, tea fogadta az iskola tornateremében az ideiglenesen kiköltözőket. A menedékhelyeket többnyire nyugdíjasok vették igénybe. Legtöbben olvasgattak vagy kártyázással töltötték az időt, teljes nyugalomban és várakozásban.

Már tapasztaltak ehhez hasonló élményt, mivel ez már a második bombariadó a környéken. “Én nem ijedtem meg”– mondta egy megállított anyuka, aki két kisfiával sétálgatott a játszótéren.

A helyszínre ellátogatott a Bús Balázs polgármester is, akit azonnal idős hölgyek vettek körbe. Többen hálálkodtak neki az ebédért, amire az iskola igazgatója minket is meghívott.

Hozzászoktak a bombákhoz

Az északi vasúti összekötő híd különösen robbanásveszélyes területnek számít. 2007-ben és 2008-ban hét alkalommal került már elő bomba a környéken.

Böjtös Zoltán, a védelmi iroda vezetője elmondta, hogy összesen 211 személy dolgozott a kitelepülés munkálatain. A lakosság együttműködő volt, de nem is tehettek volna mást, hiszen a biztonságuk megőrzésének érdekében kötelező eleget tenniük a felszólításnak.

Akik átélték a második világháborút, érzelmesebben reagáltak a történésekre. Egy nyolcvankét éves bácsi biciklivel hajtott ki a Dunaparta és a búvárok mentőakcióját figyelte, felidézte, hogyan élte meg a háborút gyerekként.

A hetvenes években lettünk aknamentesek

Nem tudni, hány világháborús bomba kerülhet még elő Magyarország területén hatvanhét év elteltével, hivatalosan a hetvenes években lett aknamentes terület az ország. Hat hónapig bombáztak, két hónapig ostromolták Budapestet. Csak a Csepeli gyár környékén tízezer eszközt dobtak le egy nap alatt anno.

Horváth Csaba százados, a Magyar Honvédség vezető tűzszerésze elmondta, Budapest környékén, Fejér megye, Székesfehérvár, Budapest-Balaton térségén a legvalószínűbb, hogy felgyülemlettek fel nem robbant bombák. Legkevésbé az Alföldet és Délalföldet érinti a veszély.

A lakosság köteles bejelentést tenni, hogyha bombát észlelnek, a Honvédelemnek pedig releváns riasztás esetén harminc napon belül kell elvégeznie a vizsgálatokat és a hatástalanítást. A vízben található bombák mindaddig, amíg a mederfenéken vannak, nem jelentenek veszély, csak akkor, hogyha megbolygatják őket.

                http://www.mon.hu/
                http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.