Az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi napja április 4

Az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi napja április 4

Mirko Ivanusic, a horvát aknamentesítő központ (HCR) igazgatóhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: még 12 megyében – összesen 97 város és járás területén – mintegy 680 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni Horvátországban, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek – tette hozzá a szakember a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) tudósítása szerint.

A horvátországi aknamentesítés eddig 4 milliárd kunába (160 milliárd forint) került, s még legalább ennyit fog felemészteni a még aknagyanús területek átkutatása. Horvátországban 1991-től napjainkig összesen 1975 ember sérült meg aknabalesetben, közülük 509-en halálosan. Az ENSZ 2005 decemberében nyilvánította április 4-ét Az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi napjává, amelyről a háború sújtotta Horvátországban minden évben megemlékeznek.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák alkalmazását, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és a telepített aknamezők felszámolását.

Forrás:http://kulfold.ma.hu/

Forrás:http://ujszo.com

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.