Robbanótesteket hatástalanítottak a tűzszerészek

Robbanótesteket hatástalanítottak a tűzszerészek

 

2011. április 3–10. között kilencvenhat bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül huszonhét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Az alakulat felderítő tűzszerésze elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 536 bejelentést kaptak.

Április 4-én a főváros XI. kerületéből kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Fatörzs utca egyik házánál, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A  helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavetőgránát került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.Április 5-én ugyancsak Budapesten akadt dolguk a tűzszerészeknek, ám ezúttal a XV. kerületbe, a rákospalotai körvasúthoz kellett kivonulniuk, mivel földmunkák közben két darab, német gyártmányú, 81 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Ugyanezen a napon a Komárom-Esztergom megyei Bajnán is munkájuk akadt a tűzszerészeknek, mivel azt a bejelentést kapták, hogy a Héreg felé vezető főút mellett egy világháborús gránátra bukkantak a mezőgazdasági munkákat végző munkások. A 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot a tűzszerész járőr semmisítette meg.

Április 6-án a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, a Hanságfalvak út mellett bukkantak világháborús robbanószerkezetre az arra járók. Tűzszerész járőr a helyszínen megállapította, egy RPG–40 típusú kézigránát került elő, amelyet a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítettek.
 

 
Háború Művészete  –  Forrás: honvedelem.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.