Aknamentesítés Horvátországban

Több mint másfél évtizeddel a háború befejezése után Horvátországban mintegy 685 négyzetkilométernyi területen továbbra is aknaveszély fenyeget. A „gyilkos mezők” az aknamentesítő központ (HCR) becslése szerint körülbelül 74 ezer robbanóeszközt rejtenek.

A háború kezdete óta 1348 aknabaleset történt az országban. Az aknák 508 halálos áldozatot követeltek, 1113 személyt súlyosan, 313 embert pedig könnyebben megsebesítettek. A tűzszerészek eddig 440 négyzetkilométer „aknagyanús területet” számoltak fel.

2019-ig be kell fejezni

A 2009-es nemzeti program alapján az aknamentesítést 2019-ig be kellene fejezni, de nem biztos, hogy tartani tudják ezt a határidőt – mondta a lapnak Mladen Crnkovic, az aknamentesítő központ szóvivője, aki az anyagi források szűkösségével indokolta a késlekedést. Hozzátette, hogy jelenleg csak a tervezett pénzeszközök felével rendelkeznek, és ahhoz, hogy befejezhessék a folyamatot, további mintegy 3,6 milliárd horvát kunára, körülbelül 150 milliárd forintra lenne szükségük.

Horvátország 34 aknamentesítő céggel, 630 tűzszerésszel, 58 aknamentesítő géppel, 20 kutyával és mintegy 700 fémdetektorral rendelkezik. A legkritikusabb területek Gospic, Otocac, Petrinja, Glina, valamint Eszék környékén találhatók. Az „aknagyanús mezőket” 15 650 darab veszélyt jelző tábla jelöli – ismertette a Vecernji list.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.