A világ legnagyobb nem nukleáris robbanószerkezete

Az orosz televízió bemutatójában (BBC videó) egy TU-160 “Blackjack” szuperszonikus nehézbombázó látható, amint ledob egy bombát egy kísérleti területre, majd egy hatalmas robbanás után a területen álló négyemeletes épület a földdel lesz egyenlő. Az oroszok állítása szerint az új bomba nagyobb, mint a hasonló pusztító erővel rendelkező amerikai Moab, amit az elemzők is hihetőnek tartanak. 


A bomba ejtőernyővel közelíti meg a felszínt

Egy kis elsődleges robbanással robbanóanyag felhő keletkezik…

…a második robbanás pedig begyújtja a felhőt, ami hatalmas detonációt és lökéshullámokat eredményez, körülbelül 300 méter sugarú körben
Az ilyen robbanószerkezeteket általában föld alatti célpontok ellen szokták bevetni. Az olaj – levegő bombák aeroszol bombák, általában két szakaszban robbannak fel: először egy kis robbanás szétpermetezi a bombában tárolt üzemanyagot, azaz létrehoz egy robbanóanyag felhőt, majd begyújtja azt, így fejtve ki teljes romboló hatását.

Az amerikai Moab hivatalosan a Massive Ordnance Air Burst rövidítése, de általában, mint Mother Of All Bombs, azaz Minden Bombák Anyjaként emlegetik. Az orosz bomba még nem rendelkezik hivatalos elnevezéssel, megalkotói Father Of All Bombs (Minden Bombák Atyja) néven emlegetik, derült ki az orosz állami csatorna hírműsorából, ami a bomba összetételéről és erejéről is adott némi információt.

Elvileg 7,8 tonna nagy hatásfokú robbanóanyagot tartalmaz, szemben a Moab több mint 8 tonnájával, az orosz kreáció azonban négyszer nagyobb erejű, ami az új, nanotechnika alkalmazásával kifejlesztett anyagnak köszönhető. A hírműsorban megszólaltatott Alexander Ruksin tábornok, az orosz fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke szerint a teszteredmények arról tanúskodnak, hogy bombájuk erejét és hatékonyságát tekintve összemérhető egy nukleáris fegyverrel, minden hasonló bombát felülmúl.

Robert Hewson, a Jane’s hadászati szaklap szerkesztője szerint az orosz állítások hihetők, figyelembe véve az ország olaj – levegő fegyverek terén elért fejlesztései és eredményei fényében. Az oroszok előszeretettel alkalmazták az aeroszol bombákat az afgán és csecsen konfliktusokban. Hewson szerint a televízióban bemutatott “Atyuskát” is a csecsenek ellen eszelték ki, de pontosan a pusztító ereje miatt sose vetették be. Hasonló karrierre tekinthet vissza a Moab, ami szintén egy kísérleti robbantást ért meg közvetlenül a 2003-mas iraki invázió előtt, a demonstrációt azonban nem követte bevetés.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.