A tűzszerészekhez 99 bejelentés érkezett egy hét alatt

Március 28-án Adonyból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a település külterületén, a Szőlőhegyen mezőgazdasági munkálatok közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A  helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy a földből egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba került elő. A bomba gyújtószerkezetét a járőrparancsnok a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, míg a bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították. A munkálatok idejére az M6-os autópálya forgalmát is le kellett állítani.Március 30-án Rimócról értesítették a tűzszerészeket, hogy a település temetőjében, sírásás közben feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetekre akadtak.  A tűzszerészek a sírgödörben egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint két darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot találtak, amelyeket a központi gyűjtőbe szállítottak.

Március 30-án érkezett a bejelentés a helyi rendőrségtől a tűzszerészügyeletre, hogy Enying határában, földmunkák közben több robbanószerkezet is a felszínre került. A  tűzszerészjárőr másnap vonult ki a helyszínre, ám a terület átvizsgálása során annyi világháborús szerkezetet talált, hogy a munkát nem is tudta befejezni. A két nap alatt a  tűzszerészek összesen 228 darab robbanószerkezetet fedeztek fel a megjelölt területen. Ezek közül 134 darab különböző típusú és gyártmányú aknagránát, 94 darab pedig tüzérségi vagy kézigránát volt. Mindezek mellett még 35 kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert is találtak. A robbanószerkezetek egy része olyan rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett őket semmisíteni, a többit viszont a központi gyűjtőbe szállították.

Alighogy befejezték az enyingi munkát, két székesfehérvári címet kaptak április 1-jén a tűzszerészek. A 62-es számú főút mellett, a vasúti felüljáró alatt egy német gyártmányú kézi páncélelhárító gránát harci része került elő, amit a központi gyűjtőbe szállítottak. A másik helyszínen, a Kőrösmezei úton pedig közműfektetés közben bukkantak rá a munkások egy 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátra. Utóbbi elszállításának idejére a környék 21 családi házából kellett a lakókat ideiglenesen kiköltöztetni.

 

Forrás: honvedelem.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.