A tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 74 bejelentést kaptak.

A tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 74 bejelentést kaptak.

Január 30-án Tatabányáról kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy az Árpád úton, egy egészségcentrum építése közben, a területen végzett tereprendezési munkák során egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre küldött tűzszerész-járőr megállapította, hogy a munkások egy 149 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránátra bukkantak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezet elszállításának idejére a rendőrök – 150 méteres sugarú körben – ideiglenesen kiköltöztették a környékbeli házakban lakókat. A gránátot végül is a közeli, szomódi honvédségi lőtéren semmisítették meg a tűzszerészek.

Január 31-én érkezett a bejelentés Kislángról, hogy a település Ödönpuszta névre hallgató külterületi részén, a szántóföldön végzett munkálatok során, feltételezhetően világháborús robbanóeszközök kerültek elő. A kiérkező járőr megkezdte a terület műszeres átvizsgálását. Mivel a szántóföldön már ekkor több tucatnyi robbanószerkezetet találtak, a munkát február 1–2-án is folytatták.  A három napos „feltárást” követően közel száz darab, különböző típusú gránátot és lőszert, valamint három darab, 122 milliméteres repeszromboló gránátot szállítottak el a helyszínről.

Február 1-jén Dunaújvárosban akadt dolguk a  tűzszerészeknek. A Dobó István utcában, földmunkák közben ugyanis egy 120 milliméteres repesz-aknagránát került elő.

Február 2-án Szentesre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a város belterületén található horgásztó kotrása közben egy magyar gyártmányú 100 milliméteres srapnelgránátra bukkantak.

 
Háború MűvészeteForrás: honvedelem.hu
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.