A tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 573 bejelentést kaptak.

Április 3-án a főváros III. kerületéből érkezett bejelentés  arról, hogy a Pilis utcában található kempingben, elektromos kábel fektetése közben egy feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A  helyszínre érkező tűzszerészjárőr megállapította, hogy a munkások egy AO–25-ös típusú, szovjet gyártmányú szükségbombát találtak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek rendőri kísérettel a közelben kijelölt robbantási területre szállították, ahol megsemmisítették.

Ugyanezen a napon Kisszékely településen is akadt dolguk a  tűzszerészeknek. A polgármesteri hivatal területén, pincebontás közben került elő tucatnyi, második világháborús kézigránát. A tíz darab szovjet és a két német gyártmányú gránátot a  járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 5-én Sárospatakra vonultak a tűzszerészek, mivel a város külterületén, a szántóföldön, a vasúti töltéstől alig ötven méterre, mezőgazdasági munkálatok közben két darab világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkezett járőr  megállapította, hogy a földből 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátok kerültek elő. A terület műszeres átvizsgálása során még két darab hasonló típusú gránátot találtak. A veszélyes robbanószerkezeteket a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Április 6-án Árpásról érkezett a bejelentés az alakulat tűzszerészügyeletére, hogy a Rába folyóban, a közúti híd alatt a horgászok egy robbanószerkezetet találtak. A  helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 76 milliméteres, amerikai gyártmányú páncéltörő gránát került elő a vízből. A gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

 
 Forrás: honvedelem.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.