A lőszer-mentesítési szolgáltatás igénybevételét minden földmunkát végzőnek javasoljuk.

 
Október 10-én Csókakőről érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a Vár utcában, közterületen, földmunkák közben világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Sz. T. főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy három darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát, valamint fél kilogrammnyi, 7,92 milliméteres gyalogsági lőszer került elő a földből. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.Október 11-én a főváros V. kerületéből, a Garibaldi utcából kapták a jelzést a tűzszerészek, hogy egy épület falának elbontása közben egy vélhetően második világháborús fegyvert, lőszereket, valamint egy kézigránátot találtak. A megjelölt címről a Sz. T. főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr egy Browning fegyvert, 16 darab ehhez való 6,35 milliméteres lőszert, valamint egy 42 mintájú kézigránátot szállított el és semmisített meg a közelben kijelölt robbantási helyen.

Ugyanezen a napon Kecskeméten is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Maczkói út végén található régi szeméttelepen került elő egy 75 milliméteres, cseh gyártmányú repeszgránát. A világháborús robbanószerkezetet a H. S. zászlós vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

Október 12-én Sajószögedre riasztották a tűzszerészeket, mivel a 35-ös számú főút közelében, a kerékpárút mellett, földmunkák közben egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet az É.J. törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Október 14-én Székesfehérvárról kapták a telefonhívást a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Béla úti autóbusz-forduló mellett egy 80 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak. A robbanószerkezetet a V. M. főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Ugyanezen a napon Szombathelyre is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Welther Károly utcában, az egyik ház padlásán harminc darab második világháborús karabélylőszert találtak. A lőszereket a V.M. főhadnagy vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

 
Forrás: honvedelem.hu
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.