A 16. héten, azaz április 16–22. között 114 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére.

Két egymást követő napon is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek Jászberénybe, mivel a Zagyva partján kialakítandó sétány földmunkái közben világháborús robbanószerkezetek kerültek elő. Április 17-én egy 50 milliméteres, 39 mintájú, magyar gyártmányú aknavetőgránátot, másnap pedig egy 50 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot, valamint egy 20 milliméteres páncéltörő gránátot találtak a megjelölt helyszínen a tűzszerészek.

Április 19-én a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy az oroszlánkifutó mögött, építési munkálatok közben egy feltételezhetően második világháborús gránát került elő a földből. A helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy a robbanószerkezetnek vélt tárgy valójában egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátorszárnya, amely nem tartalmaz robbanóanyagot. A veszélytelen fémdarabot a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Április 21-én jelentették a tűzszerészeknek, hogy az M3-as autópálya emődi lehajtójánál, a vízelvezető árok tisztítása közben egy 85 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a  tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

 
 Forrás: www.honvedelem.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.