A tüzszerészek hatástalanították az 500 kilós amerikai rombolóbombát

Az 500 kilós amerikai rombolóbombát októberben találták a Dunában, az északi vasúti összekötő hídnál. A robbanószerkezet megbénította Budapest közlekedését, hajózási zárlat volt, a környéket ki kellett üríteni: a szerkezet 1 kilométeres körzetben okozott volna pusztítást, ha felrobban. A Hír TV kamerája ugyanezt a bombát mutatja közvetlenül a hatástalanítása előtt Táborfalván, az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred gyakorlóterén. A nagyméretű robbanószerkezet egy másik, tavaly augusztusban Egerben talált 250 kilogrammos német rombolóbombával együtt egy 6 méter mély gödörben várt a megsemmisítésre.

– Egy távoli indítású pontról, elektromos hálózaton keresztül villamos gyutacsokat indítunk el, ez beindítja a plasztik robbanóanyagot, ami átszakítja a külső héjazatot és innentől kezdve szinte azonnal megsemmisül a bomba – jelentette ki Vörös Mihály járőrparancsnok.

Először a 250 kilós szerkezet robbant fel, aztán a féltonnás rombolóbomba. A legtöbb első vagy második világháborús robbanószerkezetet a késő nyári, őszi hónapokban találják meg, amikor az építkezéseken kifordítják a talajból.

– 1974-ig visszamenőleg vannak kimutatásaink, amik 2500-as éves bejelentési átlagot mutatnak. Meg kell jegyeznem, hogy ez az év kiugró volt, meghaladtuk már a 2800-at is. Ha ezt éves szintre vetítjük, akkor meghaladjuk a napi nyolc bejelentést – mondta a Hír TV-nek az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott parancsnoka, Csurgó Attila.

Idén a legtöbb riasztás Pest, Veszprém és Fejér megyéből érkezett – utóbbiban több mint 550 bejelentést tettek valamilyen robbanószerkezet miatt.

Forrás:http://mno.hu/ahirtvhirei/felrobbant-a-feltonnas-rombolobomba-1120639

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.