2012. évi tűzszerész statisztika

Több mint huszonötezer kilogramm, elsősorban második világháborús harcanyagot semmisítettek meg a Magyar Honvédség tűzszerészei 2012-ben – mondta Csurgó Attila alezredes. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott parancsnoka a honvedelem.hu kérésére értékelte az elmúlt évet.

„Zsúfolt éven vannak túl a tűzszerészek” – emelte ki Csurgó Attila alezredes, aki szerint „átlagon felüli” esztendőt zártak. Az 1974 óta vezetett statisztika szerint átlagosan minden évben 2500 körüli bejelentés érkezik az alakulat ügyeletére, ezzel szemben 2012-ben egészen pontosan 2943 esetben kérték a tűzszerészek segítségét.

Ráadásul minden harmadik bejelentés – összesen 994 darab – úgynevezett A-kategóriás volt, azaz olyan eset, amikor az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet, így hatástalanításukról, elszállításukról a tűzszerészeknek a bejelentést követő 24 órán belül gondoskodniuk kellett.

A megbízott parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy leginkább még mindig a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket és egyéb harci eszközöket találnak. Tavaly például 45 413 darab – huszonöt tonnát meghaladó összsúlyú – különféle harcanyagot semmisítettek meg. A leggyakrabban tüzérségi lövedékek, aknavetőgránátok és kézigránátok kerültek elő, de például 82 darab bombát és 72 darab aknát is hatástalanítottak az elmúlt esztendőben.

A legtöbb bejelentést még mindig Fejér megyéből (580 darab), Pest megyéből (388), Budapestről (207) és Veszprém megyéből (202) kapták, vagyis azokról a területekről, ahol a második világháborúban a legvéresebb és leghevesebb harcok voltak – mondta az alezredes.

Az elmúlt esztendőben az is jellemző volt, hogy kis területről nagy mennyiségben szállítottak el robbanószerkezeteket a tűzszerészek. Például Fertőújlakon 1025 tüzérségi gránátot és 165 aknavetőgránátot találtak a tűzszerészjárőrök a Fertő-Hanság Nemzeti Park átvizsgálása során. A győri ipari park területéről pedig több mint ötszáz, különböző típusú robbanótestet szállítottak el.

2012-ben a nagy szárazság és az alacsony vízállás miatt megnövekedett azon bejelentések száma, amikor vizekben vagy éppen vízpartokon találtak robbanószerkezeteket – emelte ki Csurgó alezredes, aláhúzva: fokozott médiaérdeklődés kísérte a balatoni bejelentéseket. És ezekben az esetekben nemcsak a tűzszerészek, hanem az alakulat búvárai és hadihajósai is kivették részüket a közszolgálati tevékenységből.

„Az alakulat másik fontos feladata a NATO-szerepvállalásból adódó missziós teendők ellátása volt az elmúlt esztendőben: a tűzszerészek és a robbanóanyagkereső-kutyáink ott voltak és ott vannak Afganisztánban, a tartományi újjáépítési csoportban, valamint a kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingensében is” – mondta a megbízott parancsnok.

Az alakulat hadihajós tevékenységéről szólva Csurgó Attila hangsúlyozta: 2012-ben végre tudták hajtani az előírt kiképzési feladatokat és osztályba sorolásokat. Mindezek mellett több kiemelt feladatban is részt vettek – ezek közé tartozott a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából rendezett dunai vízi felvonulás.

„Az év legjelentősebb kiképzési rendezvénye az Iron Cat 2012 gyakorlat volt, amelynek során a Szerbiából érkezett hadihajósokkal közösen hajtottak végre a magyarok éles lőgyakorlatot a várpalotai lőtéren” – mondta az alezredes, hozzátéve: az idén Szerbiában folytatódó gyakorlaton a magyar katonák – a tervek szerint – saját hadihajóikkal vesznek részt.

Fotó: Tóth László és archív

 
Forrás: http://www.honvedelem.hu/
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.