Technikai eszközök

A tűzszerészek technikai eszköztára sok izgalmas dolgot tartalmaz, melyek közül néhányat szeretnénk bemutatni: bombaruha, bombatakaró, robbanóanyag kereső kutya, Exfinder, Garrett, Vallon, UPEX, ORION.

Bombaruha

Bombaruha

Bombaruha

Az emberi testre ható robbanások elemzését követően születtek meg az EOD és az IED területén dolgozó tűzszerészek részére és az aknamentesítők számára a bombaruhák. Az EOD-9 bombaruha termékspecifikációja magyarul: EOD-9 bombaruha.

Robbanóanyag kereső kutya

Nos, a robbanóanyag kereső kutya nem igazán “Technikai eszköz” :), de nagyon sokat tud segíteni a robbanóanyagok felkutatásában, úgyhogy ebben a menüpontban szeretnénk írni róluk egy kicsit.

A robbanószerek felderítéséhez manapság mind a rendőrség, mind a vámosok világszerte kereső kutyákat alkalmaznak. A kiképzési folyamat az egyedek kiválasztásával kezdődik, majd a feladatra szakosodott kiképző központokban idomítják a kutyákat. A több ezer éves tapasztalat alapján mindössze 7 kutyafajta bizonyult alkalmasnak különböző keresési feladatokra: belga juhászkutya, német juhászkutya, skót juhászkutya, airdeale terrier, dobermann, óriás schnauzer és a rottweiler, de legnagyobb számban német juhászkutyákat alkalmaznak. A kiképzésre kiválasztott kutyákkal szemben támasztott legfőbb követelmények:

A kiképzés a kutyák játékosságára épül, hiszen apporttárgyukat keresik kezdetben, amellyel játszanak. A keresett anyag megtalálásakor az eb jutalomkent apporttárgyát kapja meg, mellyel játszhat. A feltételes reflex kialakulását követően a kutya agyában egymáshoz kapcsolódik az apport és a keresett anyag szaga, így a robbanóanyag érzékelésekor is az apportot szeretné megtalálni. A robbanóanyagkereső kutya vizsgagyakorlatai:

  1. Fegyelmező és ügyességi gyakorlatok: pórázon vezetés, szabadon követés, ültetés, állítás, fektetés, behívás, helybenmaradás, létrán járás, járműre fel- és leugrás.
  2. Szimatmunka: személygépkocsi átvizsgálása, helyiség átvizsgálása, tömegközlekedési eszköz vagy áruszállító jármű átvizsgálása, áru, csomag, vagy terep átvizsgálása

A kutyák a kiképzés során 10 dkg és 10 kg közötti robbanóanyag felismerését és jelzését sajátítják el. Egy kiváló képességű keresőkutya két-három méterről felismeri az általa ismert robbanóanyag szagát. A robbanóanyag-keresők azonban nem adhatnak hangot, nem kaparhatnak, hiszen ezek közül bármelyik detonációt válthat ki. Éppen ezért ők leüléssel, vagy fekvéssel jeleznek a kutyavezetőnek. A sikeres munka eredményeként, a robbanóanyag megtalálása után az eb az apporttárgy mellé dicséretet, simogatást kap, ami rendkívül fontos megerősítés számára.

Robbanóanyag kereső kutya

Robbanóanyag kereső kutya

Robbantógép

A tűzszerészek elektromos robbantásoknál gyakran használnak a robbantóhálózat betáplálására robbantógépet vagy más néven detonátort. Lényege, hogy a robbantóhálózatba elektromos töltést jutatt, ezáltal a gyutacsokban lévő vékony ellenálláshuzal felizzik, a gyújtófej meggyullad és berobbantja a gyutacsban lévő primer majd szekunder töltetet. Megkülönböztetünk kondenzátoros és dinamoelektromos robbantógépeket. A gyakorlatban szinte kizárólag nagyfeszülségű robbantógépeket használunk (100-1000V), mert így sokkal kisebb keresztmetszetű vezeték is megfelel és akár több száz méterről is robbanthatunk tölteteket. További előnye, hogy a gyutacsok sorba is kapcsolhatók.

P1 sorozatú robbantógép

P1 sorozatú robbantógép

Felderítő eszközök

A tűzszerészeknek gyakran kell robbanóanyagot keresniük emberi szem által normál esetben nem látható helyeken, így például a föld alatt, esetleg járművek vagy csomagok belsejében. Mindehhez rengeteg technikai eszköz áll rendelkezésünkre: kereső tükör, kereső lámpa, endoszkóp, robbanóanyag detektor, különböző fémkeresők (ML1611, ML1620, EBEX 410), sztetoszkóp, vegyi reagensek, röntgen, szúróbot, hangdetektor (EBEX 2001 K).  Ezeket az eszközöket cégünk elsősorban a lőszermentesítési munkálatok során használja.

Gépjárműben elrejtett bomba

Gépjárműben elrejtett bomba röntgenképen

Amennyiben rendezvények tűzszerészeti szempontú biztosítását végezzük, gyakran élünk két másik technikai eszközzel, a mágneskapuval (Garett, Ebinger) és a személyi motozóval. Ezek az eszközök abban segítenek minket, hogy a a tűzszerészetileg gyanús személyeket át tudjuk vizsgálni a helyszínen.

Vallon fémdetektor

Vallon fémdetektor

Vallon fémkereső adatrögzítője

Vallon fémkereső adatrögzítője

Aknakereső

Aknakereső